Motiva za napad na sestro dvojčico in mater obtoženka ne izda

Mediha Hromadžić se niti na današnji glavni obravnavi ni zagovarjala. 

Objavljeno
17. avgust 2018 13.14
Posodobljeno
17. avgust 2018 15.09
Mediha Hromadžić na sodišču še vedno molči. FOTO: Aleš Andlovič
STA
STA
Mediha Hromadžić, ki je domnevno 8. marca v enem izmed blokov na mariborskem Pobrežju umorila sestro dvojčico in se nato lotila še matere, se niti danes, ko se je na Okrožnem sodišču v Mariboru začela glavna obravnava, ni zagovarjala. Tiho je spremljala pričanja sosedov, ki so tistega dne našli njeno sestro okrvavljeno na hodniku.

Na junijskem predobravnavnem naroku je 38-letna Mediha Hromadžić zavrnila možnost priznanja v zameno za 30 let zaporne kazni zaradi obtožb o umoru sestre dvojčice in poskusu umora matere. Ni se zagovarjala in tudi za začetek glavne obravnave je napovedala, da njenega zagovora ne bo, če pa bo treba, ga bo podala pozneje. Tega se je danes držala.

Sodni senat pod vodstvom Danila Obersnela je kot pričo najprej zaslišal soseda Hromadžićevih, ki je tistega dne zgodaj zjutraj prihitel na pomoč poškodovani Mersihi na hodniku. Poklical je policijo in reševalce, medtem pa se je obtožena v stanovanju prerivala z materjo, je povedal. Ženski je pozval, naj se umirita, nato pa pomagal poškodovani sestri in materi iz tretjega nadstropja v pritličje. Tja naj bi pritekla tudi obtožena in z nožem znova večkrat zabodla sestro, medtem ko je on pomagal materi do reševalnega vozila.

Na sodišču sta pričala še dva soseda, ki ju je zbudil hrup na hodniku bloka in sta po tem, ko sta poklicala zdravniško pomoč, dogajanje spremljala iz svojih stanovanj skozi kukalo na vhodnih vratih.

image
Sojenje bodo z zaslišanjem ostalih prič nadaljevali 28. septembra. FOTO: Jure Eržen/Delo


O ozadju dogodka ni znal nihče od njih povedati ničesar, saj s Hromadžićevimi niso imeli tesnejših osebnih stikov. Iz njihovega stanovanja po tem, ko se je iz njega pred leti odselil oče, prav tako ni bilo slišati kakšnega hrupa, so povedali. Eden od sosedov je dan pred tragičnim dogodkom srečal obe sestri pred blokom. »Normalno sta pozdravili in šli mimo,« je dejal.

Danes bi morala med drugim pričati tudi mati obtožene in pokojne, a je ob napovedani uri ni bilo na sodišče. Sojenje bodo z zaslišanjem drugih prič nadaljevali 28. septembra.

Tožilstvo Medihi Hromadžić v obtožnici očita kaznivo dejanje umora na grozovit način sestre Mersihe, za kar je predlagalo izrek 26 let zapora, ter poskusa umora matere Medihe starejše, za kar je predlagalo 13 let zapora. Predlagano kazen je tožilka Tadeja Majcen nato združila na 30 let.

Iz obtožnice izhaja, da se je obtožena v družinskem sporu najprej lotila sestre in jo 48-krat zabodla z nožem. Vmes je v dogajanje posegla mati, ki naj bi se je obtožena prav tako lotila z nožem in jo zabodla najmanj dvanajstkrat. Sestri je uspelo priti do hodnika in poklicati pomoč, a naj bi jo obtožena nato še večkrat zabodla, tako da je na kraju dogodka umrla.