Na OŠ Žužemberk odjeknil strel, 14-letnik nenamerno ranil 13-letnika

13-letnik je trenutno v zdravstveni obravnavi, njegove poškodbe so opredeljene kot lahke. Ob sprožitvi v tla so drobci krogle oprasnili njegove noge.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

S Policijske uprave (PU) Novo mesto so sporočili, da so na številki 113 prejeli klic z Osnovne šole Žužemberk o sproženem strelu v prostorih šole. V dogodku je bil lažje poškodovan 13-letnik, ki je še v zdravstveni obravnavi.

Vodja Operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto Robert Perc je v popoldanski izjavi za javnost navedel, da so policisti sporočilo o sprožitvi strela prejeli dopoldne ob 10.34 uri. Na kraj so takoj napotili policiste in kriminaliste. Po prvih podatkih je šlo za nesrečo, ki je bila posledica izrazito neprimerne hrambe neprijavljenega orožja.

Najstnik zlahka prišel do slabo hranjene pištole

Robert Perc. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Robert Perc. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Po besedah Perca je 14-letnik v šolo prinesel starejšo pištolo hrvaške izdelave, kakršne so izdelovali v letih 1990–1995. Do nesrečnega strela je prišlo v garderobi, kjer je bilo tedaj več učencev. Drobci krogle so ob sprožitvi v tla oprasnili spodnje dele nog leto mlajšega 13-letnika, ki je trenutno v zdravstveni obravnavi, a so njegove poškodbe opredeljene kot lahke.

V nabojniku pištole, ki se sicer po nenamerni sprožitvi ni repetirala (do ponove sprožitve ob vnovičnem pritisku na sprožilec ne bi prišlo), je bilo v času zasega še 10 nabojev, pri čemer jih ta tip pištole sicer sprejme 15.

Policisti so ugotovili, da je bila pištola last pokojnega sorodnika 14-letnika, po doslej zbranih podatkih pa naj bi jo povsem neprimerno hranili v nenaseljeni hiši, v omari, ki je bila za kaj takega več kot očitno neprimerna. Policisti so hišo zapečatili. Sledilo bo policijsko ugotavljanje odgovornosti polnoletnih oseb za hrambo tega orožja. 

Perc na novinarsko vprašanje ni ne zanikal ne potrdil, ali gre za policijsko oziroma službeno pištolo, je pa zatrdil, da nikoli ni bila v uporabi slovenske policije. Glede na dozdajšnje informacije orožje ni bilo prijavljeno, očitno je prehajalo iz roda v rod, po smrti zadnjega lastnika pa zanjo ni bilo ustrezno poskrbljeno.

V teku je predkazenski postopek

Perc je pohvalil hitro in učinkovito ravnanje uslužbencev osnovne šole, ki so ustrezno zavarovali tako orožje kot poskrbeli za ostale, vidno pretresene učence. O dogodku so tudi obvestili starše.

O njem pa sta bila obveščena tudi dežurna preiskovalna sodnica in okrožni državni tožilec. Ogled kraja je opravila komisija Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. Kriminalisti sedaj vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika.

V aktivnosti so se poleg kriminalistov in policistov vključili tudi šolski svetovalni delavci in psihologi, ostalih okoliščin pa policisti zaradi interesov predkazenskega postopka, otrok in mladoletnikov ne želijo posredovati.