Na trgu nevaren sintetični kanabinoid

Mešanico, ki je vsebovala kemični kanabidoid, so prodajali kot konopljo.
Fotografija: Sintetični kanabinoid nima istega videza kot vršički konoplje, uživanje pri združenju Drogart odsvetujejo v celoti. FOTO: DrogArt
Odpri galerijo
Sintetični kanabinoid nima istega videza kot vršički konoplje, uživanje pri združenju Drogart odsvetujejo v celoti. FOTO: DrogArt

Ljubljana – »Uporabniki, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč, so se zgrudili na tla, bili so neodzivni, oči so se jim nenadzorovane premikale, zategovalo jih je po vsem telesu, pri nekaterih so se pojavljali tudi bruhanje in blodnje,« je o posledicah uživanja sintetičnega kanabinoida poročalo združenje DrogArt, ki že dobri dve desetletji nadzira in informira javnost o nevarnostih na ilegalnem trgu mamil.

Do zastrupitve je prišlo minuli torek, nam je pojasnila Aleksandra Golec z ljubljanske policijske uprave: »V Ljubljani je bil petega januarja 2021 zaznan dogodek, povezan z navedeno substanco.« Policisti so včeraj še vedno zbirali obvestila o zastrupitvi in »navedeni substanci«, so navedli v sporočilu.

Poleg policije se je z vzorcem ukvarjalo še več organizacij: v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi info točka Društva Stigma v Ljubljani, analizo vzorca pa je izvedel tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. DrogArt je sicer poročal, da se je po njihovih informacijah »zelenosiva zeliščna mešanica prodajala kot marihuana«. Kot so dejali, je imela ob uporabi okus, ki je podoben okusu lovorjevega lista. Na njihovi fotografiji rastlinske mešanice, ki vsebuje MDMB-4en-PINACA in se prodaja v Ljubljani, ni opaznih vršičkov konoplje, ampak zdrobljeni listi in stebelca. Sintetični kanabinoidi so sicer kemične zmesi, ki oponašajo učinke konoplje na telo. A za razliko od konoplje, ki poganja v rastlinjakih, pridobivajo sintetične kanabinoide v laboratorijih in jih potem poškropijo po različnih rastlinah, ki se nato prodajajo kot konoplja. Pri DrogArtu uporabo sintetičnih kanabinoidov odsvetujejo.

Za to obstaja več razlogov. »Potentnost mešanic za kajenje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole kakovosti,« opozarjajo. Potentnost takih izdelkov niha od serije do serije, še pravijo in dodajajo: »Prav tako se lahko pri isti seriji pojavijo 'vroči žepi', kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala.« Opisane spremenljivke so zelo pomembne. »Različni kanabinoidi potrebujejo različno dolgo, da začnejo delovati, zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju,« zato opozarjajo. Kot posebno nevarne opisujejo kombinacijo z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.