Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Napadeni učenec lažje poškodovan, od 130 učencev v šoli štirje

Ravnateljica šole je pri opisu dogodka navedla etnično pripadnost učenca. Opozarjajo, da je medvrstniško nasilje širši družbeni problem.
Nasilnega učenca so po besedah ravnateljice takoj odstranili iz šole in do nadaljnjega vanjo ne bo imel vstopa. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nasilnega učenca so po besedah ravnateljice takoj odstranili iz šole in do nadaljnjega vanjo ne bo imel vstopa. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
11. 6. 2024 | 09:07
12. 6. 2024 | 06:57
5:45

Učenca Osnovne šole Velika Dolina v občini Brežice, ki ga je v ponedeljek zjutraj napadel eden izmed učencev, so zaradi poškodb hospitalizirali, po zadnjih informacijah pa je menda lažje poškodovan. Od 130 učencev so sicer danes v šolo prišli le štirje, je povedala ravnateljica Anja Zevnik, ki pa je pri opisu dogodka izdala tudi etnično pripadnost učenca, ki je napadel drugega otroka. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so dogodek obžalovali in ocenili, da je ravnateljica ustrezno ukrepala, jih je pa zmotilo, da je navedla etnično pripadnost učenca.

Kot je opisala ravnateljica, je v ponedeljek ob 7.10 eden izmed učencev vstopil v učilnico devetega razreda in dvakrat udaril enega od učencev. Napadeni učenec se je začel umikati, pri čemer ga je napadalec še odrinil, da je zadel ob rob mize in se dodatno poškodoval. Prvotna informacija je sicer bila, da je bil žrtev osmošolec, a gre po besedah ravnateljice za devetošolca.

Slednjega so po napadu na šoli nemudoma oskrbeli, poklicali zdravniško pomoč, policijo in starše. Po ravnateljičinih besedah je čez noč ostal na opazovanju v Splošni bolnišnici Brežice, kakšno je njegovo trenutno stanje, pa ne ve. S policije so sicer danes sporočili, da je devetošolec lažje poškodovan. 

Občina je šoli zagotovila varnostnika

Nasilnega učenca so po ravnateljičinih besedah takoj odstranili iz šole in do nadaljnjega vanjo ne bo imel vstopa. Občina je šoli zagotovila varnostnika, varnost je na prošnjo šole okrepila tudi policija in tako naj bi bilo vse do konca šolskega leta, je povedala ravnateljica.

»Učenci, starši in zaposleni smo zaradi dogodka pretreseni in zaskrbljeni. Upam, da se stanje čim prej normalizira,« je povedala ravnateljica. Danes sicer starši svojih otrok niso pustili v šolo. Od 130 so v šolo prišli le štirje.

Zadevo bo zdaj šola reševala skupaj s pristojnim ministrstvom, občino in centrom za socialno delo. Ena od možnosti je šolanje nasilnega učenca na domu oz. šolanje s prilagojenim načinom poučevanja, kar je, kot pojasnjuje ravnateljica, ukrep, ki so ga pri omenjenem učencu že uporabili.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA zapisali, da jih je šola takoj obvestila o dogodku. Primer preiskujejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Policija izvaja tudi dodatne aktivnosti za zagotavljanje varnosti.

Župan bo sklical izredno sejo

Že v ponedeljek je o primeru na redni seji razpravljal brežiški občinski svet. Ker v občini beležijo porast kaznivih dejanj, ki jih zagrešijo posamezni Romi, bo župan Ivan Molan sklical tudi izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo razpravljali o problematiki. Na sejo bodo vabljeni tudi predstavniki pristojnih institucij, »saj je občina z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti«, so v ponedeljek sporočili z občine.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine