Neuradno: NPU izvaja hišne preiskave v Energetiki Ljubljana

Osumljene osebe naj bi si pridobile protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na območju Ljubljane izvajajo sedem hišnih preiskav. Osumljenih je pet fizičnih oseb, eno so preiskovalci pridržali. Portala Siol in Necenzurirano poročata, da so preiskave v Energetiki Ljubljana.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), sta dve osebi osumljeni izvršitve kaznivega dejanja, tri pa pomoči pri kaznivem dejanju.

Sodeluje 35 preiskovalcev NPU

Osumljene osebe naj bi zlorabile položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov, naj bi si namreč pridobile protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov. Ta je bila po navedbah policije delno že izplačana (vsaj v višini 650.000 evrov).

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev NPU. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja specializirano državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, so še navedli na GPU.

Po informacijah spletnih portalov Siol in Necenzurirano NPU hišno preiskavo izvaja v Energetiki Ljubljana, pridržana oseba pa naj bi bila srbski poslovnež Petar Komljenović.

Med osumljenimi naj bi bili še direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, tehnični direktor Marko Agrež, sicer nekdanji prvi mož Termoelektrarne Trbovlje, in direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde.

Domnevne nepravilnosti pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni

Razlog preiskave naj bi bile nepravilnosti, povezane z energetskim poslom pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Oktobra 2017 je namreč družba Energetika Ljubljana, ki je v lasti ljubljanske občine, objavila javni razpis za izbiro dobavitelja glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Nanj se je prijavilo devet ponudnikov, posel pa je leta 2019 dobilo grško podjetje Mytilineos Holdings.

Za Grke je po navedbah medijev lobiral Komljenović, ki naj bi bil sicer tesno povezan z družino ljubljanskega župana Zorana Jankovića. V preteklosti naj bi imel namreč v davčnem postopku proti Juretu Jankoviću ključno vlogo.

Dela za postavitev nove plinsko-parne enote so stekla jeseni 2020. Nova enota bo nadomestila dva premogovna bloka. Tretji blok, ki so ga leta 2008 predelali za sokurjenje premoga in lesne biomase, bo ostal v obratovanju. Po napovedih občine naj bi se tako uporaba premoga zmanjšala za 70 odstotkov. Dokončanje gradnje je načrtovano za letos, ob koncu leta predvidevajo prehod v poskusno obratovanje in zatem v polni zagon.

Janković ne ve, zakaj so preiskovalci prišli tri mesece pred zaključkom montiranja opreme

Za oddajo 24ur zvečer se je na preiskave odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Povedal je, da je govoril z Grozdetovo in Lozejem, ki sta po njegovih besedah odlična direktorja, medtem ko je Agrež po njegovih besedah eden največjih strokovnjakov na tem področju. Grozdetova mu je povedala, da so bili preiskovalci korektni. Zahtevali so dokumente o poslu, vse, kar so želeli, so tudi dobili.

Janković pravi, da ne ve, zakaj so preiskovalci prišli tri mesece pred zaključkom montiranja opreme, a da naj kriminalisti opravijo svoje. Hudo mu je, da se to dogaja, a je prepričan v pravilnost postopka. Kot je spomnil, je šlo za mednarodni razpis, na koncu so se pogajali z družbama Siemens Slovenija in Mytilineos Holdings, ugodnejšo ponudbo je dal zadnji.

Tokrat dokumentov sicer niso iskali na občini, kar se mu zdi zanimivo. Preden več komentira, bo počakal, da vidi odredbe. V četrtek se namreč se dobi z Lozejem in Grozdetovo.

Grki po njegovih besedah sicer že zahtevajo zvišanje pogodbene vrednosti posla – zaradi covida-19 in vojne v Ukrajini, Energetika Ljubljana pa pogodbenemu partnerju grozi s pogodbenimi penali. Za zdaj, tako Janković, ostaja cena dobave opreme pri 118 milijonih evrov brez DDV za izvedbo na ključ.