O oškodovanju Dom Smreke že tretjič

Razveljavljena obsodilna sodba za Samida Osmanovića in Danila Goričana.
Fotografija: Kaj bo Samidu Osmanoviću in Danilu Goričanu prineslo novo sojenje? FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Kaj bo Samidu Osmanoviću in Danilu Goričanu prineslo novo sojenje? FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti Samida Osmanovića in Danila Goričana ter razveljavilo pravnomočno sodbo, s katero sta bila obsojena na zaporno kazen zaradi oškodovanja mariborske družbe Dom Smreka pred leti za 3,4 milijona evrov. Osmanović in Goričan bosta na zatožno klop sedla znova, tokrat že tretjič.

Da bo vrhovno sodišče prisluhnilo obrambi obsojenih, je bilo jasno že julija, ko so iz zapora komaj mesec dni po začetku prestjajanja triletne zaporne kazni po sklepu vrhovnega sodišča izpustili Goričana. Pisna obrazložitev, ki so jo na vrhovnem sodišču spisali te dni, potrjuje, da je sodba razveljavljena tako za Osmanovića kakor za Goričana. Sicer pa je Osmanović kazen po zdaj razveljavljeni sodbi tako rekoč že prestal, saj je za rešetkami prebil skupaj že več kot dve leti in bi že ob razglasitvi prvostopenjske sodbe lahko zaprosil za pogojni odpust.
 

Prvič sedem, drugič tri, ...


Spomnimo, da sta se nekdanji direktor družbe Dom Smreka Goričan in slovensko-bosanski poslovnež Osmanović znašla na zatožni klopi zaradi očitka zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma napeljevanja k temu. Goričan je septembra 2009 sklenil pogodbo o nakupu Osmanovićeve družbe OS Metal v vrednosti 20,5 milijona evrov, katere edini kapital je menda bil 86.000 kvadratnih metrov velika parcela v Orubici v Slavoniji. Za tožilstvo je zadeva sporna, ker je OS Metal od Multi Consultinga to isto zemljišče kupil za 110.000 evrov, šest mesecev kasneje pa je njena vrednost na podlagi domnevno fiktivne cenitve poskočila na kar 17 milijonov evrov. Na to po prepričanju tožilstva ni vplival niti en dejavnik, zaradi česar je Dom Smreka utrpela veliko premoženjsko škodo, družba OS Petrol kot prodajalka in dotedanja imetnica poslovnega deleža pa pridobila premoženjsko korist.



Dom Smreka je to parcelo zastavila pri LHB Frankfurt (članica skupine NLB) za najetje 10,5 milijona evrov posojila, ko se je znašla v finančnih škripcih, pa kredita ni več zmogla odplačevati in je šla v stečaj. Osmanović in Goričan sta po prepričanju tožilstva Dom Smreko oškodovala za 3,4 milijona evrov oziroma sta OS Petrolu pridobila tolikšno protipravno premoženjsko korist.
 

Napotki za novo sojenje


Mariborsko okrožno sodišče je prvič oba obsodilo na sedem let zapora, a so višji sodniki sodbo razveljavili. Ponovljeno sojenje maja 2016 jima je prav tako prineslo obsodilno sodbo, a nekoliko nižjo kazen. Tri leta zapora so februarja lani potrdili višji sodniki, vendar je vrhovno sodišče ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložila obramba obsojenih, tako da ju čaka novo, že tretje sojenje.

Okrožno sodišče bo moralo v skladu z napotki vrhovnega sodišča v ponovljenem sojenju glede domnevne zlorabe položaja oziroma napeljevanja k temu predvsem konkretno obrazložiti Osmanovićevo napeljevanje oziroma nagovarjanje Goričana k zlorabi položaja. Sodišči sta namreč presodili, da Goričan brez nagovarjanja Osmanovića ne bi zagrešil kaznivega dejanja.
Poleg tega sta zgolj na podlagi ugotovitve interesov za sklenitev škodljivega pravnega posla opredelili motiv obsojencev in na podlagi tega interesa sklepali o naklepnem ravnanju Osmanovića, svoje presoje, da je Goričanovo odločitev, da bo storil kaznivo dejanje, spodbudilo ravno nagovarjanje Osmanovića, pa nista utemeljili z drugimi dokazi ali dejstvi.



Po mnenju vrhovnega sodišča bi še toliko večji interes za sklenitev spornega pravnega posla imel Osmanovićev sin, ki je bil v tistem času edini družbenik OS Petrola, družbe, ki naj bi ji bili pridobili protipravno premoženjsko korist. Sodišče bo moralo zato nagovarjanje opredeliti s konkretnimi dejstvi, prav tako bo moralo postaviti izvedenca finančne stroke oziroma pooblaščenega ocenjevalca podjetij, ki bo ocenil vrednost družbe OS Metal, kar bo potem podlaga za izračun višine povzročene premoženjske škode oziroma pridobljene koristi.