Po brutalnih ropih na zatožno klop sedla prva trojica

Od sedmih vpletenih v rope pred osmimi meseci na Celjskem so krivdo trije priznali, dva se še pogajata
Fotografija: Tim Lampret in Simeun Filipović naj bi sodelovala vsak pri enem ropu. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Tim Lampret in Simeun Filipović naj bi sodelovala vsak pri enem ropu. FOTO: Špela Kuralt

Celje – Nasilni in oboroženi ropi na Celjskem, v katerih so roparji napadali premožnejše hiše, stanovalce pa zvezali, jim grozili, jih tudi pretepali, grozili otroku s pištolo, v enem primeru pa streljali na psa, bodo le dobili sodni epilog. Trije od sicer sedmih vpletenih so na včerajšnjem predobravnavnem naroku krivdo priznali oziroma že prej podpisali sporazum z okrožnim državnim tožilstvom. Kazen jim bodo izrekli predvidoma novembra.

Štirje ropi, ki jih je izpeljala kriminalna združba, so bili zelo nasilni. Prav vsi izvajalci so prišli z drugih območij Slovenije, napadli pa so večinoma zvečer, ko so bile družine, ki so jih izbrali, zbrane doma. Udarili so v Gorici pri Šmartnem, na Lavi v Celju, v Veliki Pirešici in velenjskih Škalah. V štirih ropih so po podatkih kriminalistov skupno naropali za več kot 90.000 evrov gotovine in zlatnine.

19-letni Tim Lampret, 21-letni Simeun Filipović in 28-letni Leon Mihalić so sodelovali v ropih, ki jih je sedemčlanska kriminalna združba izpeljala od novembra lani do februarja letos, ko so jim celjski kriminalisti vendarle stopili na prste. Trojica, ki bo pred sodnico Natalijo Drev Mijošek šele stopila, naj bi bila tista, ki naj bi grozila, streljala, tudi tepla člane družin, ki so jih ropali. Trojica, ki je bila včeraj na sodišču, naj bi bili večinoma pomočniki.

Mihalić je sodeloval pri dveh ropih, in sicer v Velenju in v zadnjem ropu v Veliki Pirešici. Lampret in Filipović naj bi sodelovala vsak pri enem ropu. Filipović je tako novembra lani pozvonil v hiši v Gorici pri Šmartnem. V hišo so vstopili tudi vsi drugi, Filipović je vstopil zadnji in zaklenil vrata. Tudi on je pomagal zvezati družinske člane in stražil eno od oseb. Kot je povzela okrožna državna tožilka Jasna Leskošek, so družinskim članom grozili. Oškodovanec, oče dečka, ki je bil prav tako v hiši, se je uprl, potem pa ga je eden od obtoženih udaril s pištolo. Deček je vse gledal, je dejala tožilka: »Ko je videl, kaj so delali z očetom, jim je rekel, da bo vse povedal, samo naj nehajo.« Deček jim je res pokazal, kje imajo spravljen denar, vendar roparjem ni bilo dovolj, je nadaljevala tožilka: »Eden od obtoženih je cev pištole nastavil otroku na glavo, jo tudi repetiral, otrok je bil zvezan z lepilnim trakom, potem pa je povedal, kje imajo trezor, povedal je tudi številko.« Iz hiše so odnesli za skupno 28.500 evrov gotovine in dragocenosti.

Trojica, ki je bila včeraj na sodišču, je sodelovala v ropih sedemčlanske kriminalne združbe, večinoma naj bi bili pomočniki. FOTO: Špela Kuralt
Trojica, ki je bila včeraj na sodišču, je sodelovala v ropih sedemčlanske kriminalne združbe, večinoma naj bi bili pomočniki. FOTO: Špela Kuralt

 

Organizacija


Kriminalna združba je bila očitno precej dobro organizirana. Tako naj bi se eden izmed obtoženih pozanimal o družinah, ki naj bi bile premožnejše in bi lahko doma imele večje količine denarja oziroma dragocenosti. Zlatnino so nato pretopili in prodajali. Sicer so družinskim članom z lepilnim trakom zvezali roke, noge, prelepili usta. V združbi je sodelovala tudi mladoletnica, domnevno partnerka glavnega akterja iz Ljubljane. Ona naj bi imela sicer nalogo, kot jo je v prvem ropu imel Filipović. Da je torej pozvonila, potem s pretvezo spravila v hišo svoje pajdaše, sama vstopila zadnja in zaklenila vrata.

Kot so kriminalisti javnosti sporočili takoj po prijetju februarja letos, so ropi izstopali po velikem nasilju. V Veliki Pirešici so tako v hiši zadrževali družino s tremi otroki, starimi od enega do dvanajstih let, starše so pretepali vpričo otrok. Vodja celjskih kriminalistov Damjan Turk je februarja dejal, da so družinskim članom grozili in jih izsiljevali: »Grozili so jim, jih pretepali. Streljali so tako pred stanovanjsko hišo kot v njej, tudi na psa.« Takrat so ukradli za več kot 50.000 evrov zlatnine in gotovine.

Leon Mihalić je sodeloval pri ropu v Velenju in v zadnjem v Veliki Pirešici. FOTO: Špela Kuralt
Leon Mihalić je sodeloval pri ropu v Velenju in v zadnjem v Veliki Pirešici. FOTO: Špela Kuralt

 

V pričakovanju kazni


Lampret in Mihalić sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju že pred včerajšnjim predobravnavnim narokom, Filipović je krivdo priznal včeraj. Tožilstvo zanj, glede na njegovo udeležbo v ropih, predlaga dve leti in dva meseca zapora, za Mihalića štiri leta in devet mesecev zapora. Najvišja zagrožena kazen za rop v kriminalni združbi je sicer 15 let zapora. Trojici bo sodnica kazen izrekla predvidoma novembra oziroma ko bodo izpeljali tudi predobravnavne naroke še za tri domnevne roparje. Kot je dejala Drev Mijoškova, se tožilstvo z dvema še pogaja. Prav zato je bil predobravnavni narok za še preostale tri obdolžene preklican.

Če se bo zadeva nadaljevala z obravnavami na sodišču, je tožilka že predlagala izključitev javnosti, saj je ena od obdolženih mladoletnica.