Polonca Dobrajc toži državo zaradi mobinga

Nadrejeni na pravobranilstvu naj bi tožnico zasuli z delom ter ji odrekali pravico do dopusta in bolniške odsotnosti.
Fotografija: Polonca Dobrajc od države zahteva 30.000 evrov odškodnine. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Polonca Dobrajc od države zahteva 30.000 evrov odškodnine. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Na delovnem in socialnem sodišču se je nadaljeval postopek, ki ga je zoper državo sprožila nekdanja poslanka Polonca Dobrajc. Republiko Slovenijo toži zaradi mobinga in trpinčenja na delovnem mestu v času, ko je bila zaposlena kot državna pravobranilka, in zahteva okrog 30.000 evrov odškodnine.

Na začetku sojenja je Mitja Pavčič, pooblaščenec Dobrajčeve, ki je bila v državni zbor izvoljena trikrat (najprej na listi SNS, nato je prestopila v SDS), sodnici predložil potrdilo psihiatra, saj naj bi po njegovi oceni nekdanja poslanka trpela za depresijo in anksioznostjo. Po besedah odvetnika naj bi se omenjene težave v času sojenja še posebej izrazile, saj da sodni proces »reaktivira boleče spomine in strašne dogodke«. Poleg duševnih težav so Dobrajčevi diagnosticirali tudi aritmijo in sindrom fibromialgije. Zaradi zdravstvenih težav je tožnica zdaj sicer invalidsko upokojena.


V delo prejemala bolj zahtevne spise


Tožena stranka je po drugi strani Dobrajčevi očitala domnevno čezmerno koriščenje letnega dopusta in bolniške, kar pa je odvetnik Pavčič označil za nedopustno. »Očitati tožnici koriščenje letnega dopusta – celo v tem postopku – je nenavadno, saj bi morali spoštovati državne oziroma svoje lastne zakone,« je prepričan Pavčič.

V več kot peturnem pričanju je Dobrajčeva poudarila, da so ji na državnem pravobranilstvu (zdaj državnem odvetništvu) leta delali krivico, predvsem kar zadeva dežurstva in jemanje letnega dopusta. Delodajalcu očita tudi pretirano obremenjenost, saj je prepričana, da je prav sama v delo prejemala več spisov kot drugi zaposleni ali pa so bili njeni spisi med bolj zahtevnimi.
Kot je povedala, je bila na državnem pravobranilstvu izredno obremenjena že od samega začetka, najhuje pa je bilo po njenih besedah leta 2009. Takrat je bila, kot pravi, zasuta z delom, in sicer s številnimi pripravljalnimi vlogami, zamudnimi sodbami, obravnavami, pravdnimi spisi v delu, naenkrat je bilo treba rešiti tudi več kot 240 izvršb v tujini.

Polonca Dobrajc od države zahteva 30.000 evrov odškodnine. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Polonca Dobrajc od države zahteva 30.000 evrov odškodnine. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Dopust ji je svetoval zdravnik


Tako je po lastnih besedah delala po cele dneve, prebedela naj bi tudi veliko noči. »Zvečer se nisi mogel več spomniti, kaj si podpisal; šel si se rusko ruleto,« je dejala Dobrajčeva. Novembra se je nekdanja poslanka zlomila. Kot pravi, so se ji na poti v službo ulile solze, nikakor jih ni mogla ustaviti. Takrat je poklicala zdravnika, ta pa naj bi ji svetoval, naj vzame kakšen dan dopusta.

Najprej zdravnikovega nasveta ni upoštevala, ker je bilo v službi preveč dela, poleg tega naj bi bila ravno v tistem času še kazensko dežurna, ker ni šla na neko izobraževanje, ki ga je organizirala njena nadrejena. Proti koncu leta je šla vendarle za en mesec na bolniški dopust. Ob tem se je slabo počutila, mučil jo je občutek, da ne zmore. Med bolniško odsotnostjo naj bi jo klicala nadrejena in ji dejala, naj se vrne v službo, saj imajo veliko dela.

Dobrajčeva nekdanjim nadrejenim očita tudi, da so ji večkrat zavrnili izrabo letnega dopusta. Nekega dne naj bi naletela na izpraznjeno pisarno, na mizi pa naj bi jo čakala odredba, da bodo vse njene spise pregledali in zaključili. To se po njenih besedah ni še nikdar zgodilo nobenemu oddelku, sploh pa ne posamezniku.

Njeni nadrejeni in sodelavke naj bi ji zatrjevali, da ji s tem hočejo pomagati. Kot je povedala, se je takrat sesedla in deset minut nepremično gledala v steno. Ko se je za pojasnila obrnila na generalnega direktorja, pa je ta preklical odredbo.

Kolegice naj bi Dobrajčevi večkrat očitale tudi njeno politično zgodovino. »Me smo se morale za mandate truditi, ti pa si politična,« naj bi ji večkrat govorile, kar je nekdanja poslanka označila za neutemeljeno in zelo diskriminatorno.