Poškodovanega jamarja uspešno potegnili na površje

Nazadnje nosila in širjenje ožin z eksplozivom niso bila potrebna. Poškodovani je zjutraj čutil bolečine v ledvenem delu in slabost.
Fotografija: Vhod v jamo Jelen brdo je sicer na vrhu hriba, štab so vzpostavili nekoliko nižje. FOTO: Damijan Šinigoj
Odpri galerijo
Vhod v jamo Jelen brdo je sicer na vrhu hriba, štab so vzpostavili nekoliko nižje. FOTO: Damijan Šinigoj

V jami Jelen brdo na območju Kočevja je v sredo na globini 150 metrov za šest metrov zdrsnilo enemu od članov jamarske odprave. Pri tem se je ponesrečil, noč so z njim v jami preživeli zdravnik in bolničarji, ki so mu priskočili na pomoč. Po skoraj osemnajstih urah so ga uspešno potegnili na površje.

Jamarja, ki si je ob zdrsu poškodoval rebra in desni komolec ter imel težave z dihanjem, so iz Jelen brda rešili po običajnem postopku, torej vpetega v jamarski plezalni pas, čeprav je sprva kazalo drugače. Tudi do reševalnega vozila se je od vhoda v jamo v spremstvu dveh reševalcev sprehodil sam.

Poškodovanca obšla slabost

Nesreča se je zgodila v sredo nekoliko pred šesto uro zvečer. Jamarjevo življenje ni bilo ogroženo, ob zdrsu je bil deležen prve pomoči. Kot je včeraj po zaključku akcije dejal Walter Zakrajšek, vodja jutranje intervencije, je šlo za tričlansko ekipo jamarjev biologov, ki so v Jelen brdu raziskovali tamkajšnje živalstvo. Sojamarka je po protokolu s kolegom ostala do prihoda oskrbovalne ekipe in zdravnika, tretji član ekipe pa je medtem splezal na površje in pristojne obvestil o dogodku.

Poškodovani jamar je noč preživel v toplem bivaku. FOTO: Jamarska reševalna služba
Poškodovani jamar je noč preživel v toplem bivaku. FOTO: Jamarska reševalna služba

Poškodovanca, ki ga je pregledal tudi zdravnik, so v 518 metrov dolgi in 192 metrov jami oskrbeli ter mu postavili topel bivak, v katerem je vso noč počival, je za Delo povedal vodja nočne intervencije Damijan Šinigoj. Zatrdil je, da moški ni tako poškodovan, da bi ga morali imobilizirati, vendar da na površje ne more splezati sam. Zato so mu, ko so ga nameravali potegniti na površje, obvezali trup in rebra. Akcija se je nato zaradi njegovega slabega počutja zavlekla. Ko so ga že pripravili za transport in so mu bolečine po Zakrajškovih besedah popustile povsod razen v ledvenem delu, ga je po nekaj korakih obšla slabost.

Za evakuacijo so pripravili več scenarijev, je pozneje povedal Maks Merela, vodja mednarodne enote jamarske reševalne službe, ki je bil ob poškodovancu ves čas. Čeprav so že takoj dobili informacijo, da je jama zahtevna za transport, namreč niso vedeli, ali ga bodo lahko opravili navadno ali z nosili. V primeru teh bi namreč meandre, »ki niso dolgi, jih je pa veliko«, morali širiti z eksplozivom. Že v sredo ponoči so s pomočjo baterijskih vrtalnikov in drugih orodij ročno širili ožine, kjer je bilo treba.

Ker so računali, da dodatno širjenje ne bo potrebno, se jim je načrt po obvestilu zdravnika o evakuaciji z nosili zaradi poškodovančevega slabega počutja izjalovil. Jama je bila tehnično nepripravljena na tak transport, zato so poklicali nove okrepitve. A jamarjevo stanje se je nato izboljšalo in dobili so zeleno luč, da ga na površje potegnejo vpetega v jamarski pas.

Walter Zakrajšek je sicer ocenil, da bi evakuacija v primeru potrebe po nosilih trajala do večera, Maks Merela pa, da bi se zavlekla za dan in pol do dva dni. Od srede do včeraj zjutraj je reševalna ekipa štela 37 ljudi, nato so se jim pridružile še tri ekipe. Skupno je v akciji sodelovalo petdeset reševalcev.

Preberite še: