Poškodovanega jamarja rešujejo 150 metrov pod površjem

V jami pri Jelen brdu na območju Kočevja bo še celo noč potekalo zahtevno reševanje.
Fotografija: Reševanja iz jam so pogosto zahtevna in naporna. Fotografija je simbolična. FOTO: Jamarska reševalna služba
Odpri galerijo
Reševanja iz jam so pogosto zahtevna in naporna. Fotografija je simbolična. FOTO: Jamarska reševalna služba

V jami pri Jelen brdu na območju Kočevja se je poškodoval jamar. Reševalna ekipa se je spustila v jamo, njegovo življenje naj ne bi bilo ogroženo, so potrdili na Policiji.

Po prvih podatkih policistov je eden izmed skupine jamarjev v jami padel okoli šest metrov v globino ter se pri tem poškodoval. Jamarji so mu že nudili prvo pomoč. Poškodovanec naj bi se nahajal na globini okoli 150 metrov pod površjem, je poročal portal 24.ur. 

Uprava za zaščito in reševanje je prvo informacijo o nesreči objavila ob 17.37, s policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so jih o poškodbi jamarja obvestili okoli 18. ure.

Vodja intervencije Damijan Šinigoj je za 24 ur dejal, da se je reševalna skupina okoli devetih zvečer pričela spuščati v jamo. Moški naj bi si poškodoval zapestje in rebra, oteženo naj bi bilo tudi njegovo dihanje. Dokler do njega ne bo prišel zdravnik, sicer stopnja poškodb ne bo konkretneje znana, je še dodal.

Do 23. ure so jamarji jamski z jamskim telefonom uspeli priti do polovice jame, poroča 24 ur, N1 pa, da predvdevajo, da bodo zvezo s poškodovancem vzpostavili okoli enih zjutraj. Doslej so že ugotovili, da bodo morali jamo širiti na najmanj dveh mestih. 

Po Šinigojevih besedah je bila sicer v jami skupina raziskovalcev biologov. Povedal je še, da bo intervencija zagotovo potekala vso noč, saj bodo morali ozka grla jame, ki je po podatkih katastra dolga 518 in globoka 192 metrov, med reševanjem morda tudi širiti.

Preberite še: