Potrjena kazen desetih let, ker je hotel zažgati ženo

Ivan Mikec, ki je bil obsojen zaradi poskusa umora na grozovit in zahrbten način, se bo obrnil še na vrhovno sodišče.
Fotografija: Ivan Mikec se bo z odvetnico Jasno Simčič obrnil na vrhovno sodišče. Foto Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Ivan Mikec se bo z odvetnico Jasno Simčič obrnil na vrhovno sodišče. Foto Tanja Jakše Gazvoda

Novo mesto – Tudi vrhovni sodniki se bodo ukvarjali s primerom Ivana Mikca, ki je bil na prvostopenjskem sodišču obsojen na deset let zapora zaradi poskusa umora svoje žene. Takšno sodbo je namreč potrdilo tudi višje sodišče, obramba pa je že napovedala, da bo na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

"Deset let je primerna in pravična kazen," so višji sodniki pritrdili kolegom z novomeškega okrožnega sodišča, ki je 67-letnega Ivana Mikca iz Svetega Vrha pri Mokronogu spoznalo za krivega poskusa umora žene, je poročala STA. Čeprav je bila celo oškodovanka v postopku, žena obtoženega, prepričana, da ji 67-letni mož 5. maja lani ni poskušal vzeti življenja, pa je bilo torej o njegovi krivdi prepričano novomeško okrožno sodišče in ga obsodilo zaradi poskusa umora na grozovit in zahrbten način v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.


Družina mu stoji ob strani


Mikec je sicer že od leta 2010 večkrat grozil ženi in jo zmerjal, tistega dne pa jo je hotel zažgati v domači spalnici. Do tega nikoli ne bi prišlo, če ne bi bilo alkohola, je povedal Mikec, ki je dogodek, ki se ga menda sploh ne spominja, v njem pa je bil prav on najhuje poškodovan, močno obžaloval: »Srce se mi ustavlja, bolečina pa je takšna, da niti razmišljati ne morem. Ampak hvala družini, ki mi tako stoji ob strani in je zdaj, ko sem v priporu, obnovila v požaru uničeni dom. Anica je pridna, skrbna, dobra, lepo je skrbela zame. Ampak usoda je prišla nadme in sprašujem se, kaj mi je bilo.«

Izvedenka toksikologije in alkoholometrije Alenke Kuštrin Samba je ocenila, da je imel Mikec v času dejanja med 1,74 in 2,14 grama alkohola na kilogram krvi, sicer pa je bil vajen pijače. Tistega dne je Ivan Mikec že zjutraj spil dvakrat po deci žganja in po jutranjem konfliktu s sinom, ko mu je ta zbil kozarec iz rok, je v delavski obleki legel v posteljo in ni vstal niti, ko so ga klicali h kosilu.

Njegova žena je zvečer kot ničkolikokrat prej legla k svojemu možu, ki je spal. Tudi sama je hitro zaspala, nato sta jo nenadoma prebudila čuden zvok in nenavadna svetloba. Zagledala je moža, ki je imel ob sebi gorečo blazino in slamo. Hitro je vse skupaj zagorelo, saj je blazino, ki jo je iz spalnice najprej nesel na gospodarsko poslopje, tam polil z bencinom, gorečo gmoto pa je porinil ženi v naročje in ji zabrusil: »Zdaj boste vsi pocrkali!«

Vnela se ji je spalna srajca in v bolečinah je stekla v kopalnico. si pomagala z mokro brisačo ter zbežala ven in takoj poklicala na pomoč. Ogenj je zajel tudi njenega moža in se hitro razširil po stanovanju, Mikec pa se je skril na podstrešju gospodarskega poslopja, kjer ga je ob intervenciji povsem opečenega našla mlada gasilka PGD Mokronog. Le njej se lahko zahvali, da je preživel.

Zagovornica Jasna Simčič je sicer menila, da bi Mikcu lahko očitali kvečjemu poskus uboja ali povzročitev hude telesne poškodbe, opozorila je tudi na kršitev pravic obtoženemu med postopkom. Zato se bo zdaj torej z zahtevo za varstvo zakonitosti obrnila na vrhovno sodišče.