Pri 21-letniku 1763 kosov različnih pirotehničnih sredstev

Proti njemu bo izveden prekrškovni postopek zaradi kršitev določil zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.
Fotografija: Zasežena pirotehnika. FOTO: PU Ljubljana
Odpri galerijo
Zasežena pirotehnika. FOTO: PU Ljubljana

Policisti policijske postaje Kočevje so v sodelovanju s policisti iz Cerknice v petek pri 21-letniku iz območja Cerknice na podlagi zbiranja obvestil in pridobljene odredbe opravili hišno preiskavo, in sicer zaradi suma posesti nedovoljene pirotehnike. Pri tem so, ko so sporočili iz PU Ljubljana, zasegli 1763 kosov različnih pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok. 

Zaradi kršitev določil zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih bo proti 21-letniku izveden prekrškovni postopek. Kot so opozorili s policije, je pri nekaterih izdelkih rok uporabe potekel že pred več kot petimi leti in bi bila uporaba še posebej tvegana, saj obstaja nevarnost, tako policija, predčasnih vžigov oziroma podobnih napak, ki bi lahko imele hujše posledice.

Policija je pri tem v sporočilu za javnost ponovna pozvala s sloganom: »Bodi zvezda, ne meči petard.« Vse, ki bodo kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivajo, da z zgledom pripomorejo k njihovi varni uporabi. Opozarjajo na nakup originalnih izdelkov in le pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem naj bodo pozorni  na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa. Uporabljajo naj jih le v skladu z navodili proizvajalca ter opozarjajo, da pri uporabi ognjemetnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost.

Preberite še: