Roparja poštarja prijeli na podlagi tiralice

Damirja Muzaferovića po priznanju krivde obsodili na štiri leta in dva meseca zapora.
Fotografija: Damirja Muzaferovića so pred desetimi leti obsodili na tri leta zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Damirja Muzaferovića so pred desetimi leti obsodili na tri leta zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti. FOTO: Boštjan Fon

Ljubljana – Domačinki z Duplice pri Kamniku sta 17. maja 2017 kosili travo v bližini dupliške pošte. Naenkrat sta zaslišali vpitje poštarja: »Krade me, krade me!«

V tistem trenutku je bil poštar Matej K. v dostavnem vozilu, s katerim se je pripeljal pred pošto, da bi tam oddal dnevne pošiljke. V avto se je nagnil oborožen ropar in mu hotel ukrasti dnevni izkupiček. Segel je proti poštarski torbi, prisebni uslužbenec pošte pa je s kriki in hupanjem hotel druge opozoriti, da se nekaj dogaja. Neznanec je pograbil torbo, poštar je stekel za njim. Roparja sta poskušala pridržati tudi dva mimoidoča domačina, a se ni prestrašil. Zagrozil jima je: »Ubil vas bom, če me ne spustite!« Nato je s pištolo dvakrat ustrelil v zrak in izpuhtel v neznano.
 

Plen: 19.500 evrov


In čeprav je bil za Muzaferovića nedolgo po dejanju odrejen pripor, je bil že nedosegljiv roki pravice, na podlagi mednarodne tiralice pa so ga aretirali šele decembra lani. Zdaj so ga spravili na zatožno klop pred ljubljansko okrožno sodnico Špelo Koleta in, tako nam je sporočila uradna govorka tega sodišča Mateja Jazbec, »obtoženi je na predobravnavnem naroku priznal krivdo za kaznivi dejanji ropa in povzročitve splošne nevarnosti. Izrečena mu je bila kazen štiri leta in dva meseca zapora, pripor pa mu je bil podaljšan do pravnomočnosti sodbe.« Kje je ukradenih 19.500 evrov, pa ni znano.

V tej zgodbi je sicer bil že pravnomočno obsojen Zlatko Šarić iz Medvod. Ta je že v preiskavi dejal, da je Muzaferovića tistega majskega dne odpeljal na Duplico, za kar mu je ta plačal petsto evrov. Toda trdil je, da sploh ni vedel za Muzaferovićeve namene, pa čeprav je, kot je bilo prepričano tožilstvo, sostorilca odpeljal s kraja dejanja in ga v bližini spustil iz vozila, potem pa v Mengšu v potok Pšata odvrgel pištolo, ki jo je storilec uporabil pri ropu poštarja.

»Petsto evrov mi je ponudil za to uslugo. Ni pa povedal, za kakšno uslugo gre. Samo počakaš dvajset minut in dobiš petsto evrov,« je Šarić razlagal ljubljanskemu okrožnemu sodniku Marku Črešnovarju. »Čez približno pol ure je pritekel nazaj, sedel na sovoznikov sedež in rekel: 'Pelji, pelji.' Nič mi ni bilo jasno. Po štiristo metrih mi je rekel, naj ustavim, ker bo zapustil vozilo. V avtu je na tleh pustil črno vrečko za smeti in rekel, naj jo vržem stran,« je povedal Šarić in nadaljeval, da je to storil. Ker je pri tem videl tudi pištolo, mu je bilo pozneje žal, da je ni nesel takoj na policijo.

V postopku je bilo o Šariću slišati, da ima za seboj kar pestro kriminalno preteklost. »Težo kaznivih dejanj le še stopnjujete,« mu je zabrusil sodnik in ga za uslugo roparju brez milosti obsodil na dve leti zapora. »Odločilen je bil vaš prispevek, ker ste ga tja peljali, ga od tam hitro odpeljali ter po dejanju skrili orožje.«


 

Eksplozija v Kranju


Tudi Muzaferović je že večkrat prej stopil na kriva pota, za najbolj razvpito kaznivo dejanje pa je poskrbel leta 2009. Eksplozivno telo je oktobra padlo pred množico, ki je stala pod vhodom kranjskega nočnega lokala Million Club, devet ljudi je bilo lažje ranjenih. Bomba je izhajala iz skladišča orožja izobraževalnega centra ministrstva za obrambo v Polhovi jami pri Neverkah, kamor so vlomili sredi maja tistega leta. Šesterica vlomilcev je sunila 22 ročnih raketometov, 59 ročnih bomb in 684 pogonskih nabojev za tromblonske mine, eno od teh ukradenih eksplozivnih teles je tistega jutra torej priletelo v množico pred kranjsko diskoteko. Na kranjskem okrožnem sodišču sta bila na tri leta zapora obsojena Muzaferović in Postojnčan Dževad Velić. Čeprav je tožilstvo zanju zahtevalo visoke zaporne kazni zaradi več poskusov ubojev, je sodni senat sklenil, da je šlo za dejanje povzročitve splošne nevarnosti in nič drugega.

Tistega leta je sicer na Gorenjskem pošteno ropotalo, razneslo je kar tri eksplozivna telesa, eno tudi pred hišo kazenske sodnice Katarine Turk Lukan.