SDS od države ne bo dobila niti centa

Tudi višje sodišče zavrnilo tožbo politične stranke za plačilo skoraj 900 tisočakov
Fotografija: Primer Patria je več let zaposloval sodišče. Foto
Odpri galerijo
Primer Patria je več let zaposloval sodišče. Foto

Ljubljana - SDS je od države neuspešno terjala 886.257 evrov odškodnine z obrestmi zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve 2011 in 2014. Za okrožnim je njen tožbeni zahtevek pravnomočno zdaj zavrnilo še višje sodišče, politični stranki pa je ostal račun za 5855 evrov pravdnih stroškov, ki jh mora vrniti državnemu odvetništvu.

SDS je vztrajala, da je bila stranki z obsodilnimi sodbami, ki jih je ustavno sodišče razveljavilo, in zaporom predsednika Janeza Janše narejena velika politična in tudi premoženjska škoda, in to namerno. Dokaz za to naj bi bila ravno odločitev ustavnega sodišča. A je sodišče v civilnem postopku pravnomočno razsodilo, da sodnikom okrajnega, višjega in vrhovnega sodišča ni mogoče očitati protipravnosti zaradi napačne razlage kazenskega materialnega prava v kazenski zadevi Patria.

Sodna praksa je v zvezi s protipravnostjo ravnanja sodnika že večkrat zavzela stališče, da je treba pri presoji takega ravnanja sodnika izhajati iz narave njegovega dela, zato protipravnosti ni mogoče enačiti z vsemi razlogi, zaradi katerih je bila sodna odločba spremenjena ali razveljavljena v postopku z (iz)rednimi pravnimi sredstvi ali ustavno pritožbo. Večina očitkov je tako le na pavšalni ravni, zgolj sklicevanje SDS na ustavno odločbo in zatrjevanje, da so posledično sodišča ravnala protipravno in da so se sodniki pregrešili zoper profesionalne standarde sodniške službe, pa ne zadošča.
 

Spis iz Ljubljane v Maribor


Pritožbo SDS je obravnavalo Višje sodišče v Mariboru, kamor so spis predodelili na predlog ljubljanskega višjega sodišča in po sklepu vrhovnega sodišča zaradi ljubljanskega višjega sodnika Milana Štruklja (bil je predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo Janši in soobtoženim) oziroma dvoma o objektivni nepristranskosti sodišča. Ta bi se lahko pojavil že zaradi tega, ker SDS trdi, da ji je bila škoda povzročena namerno, kar naj bi potrjevale domnevne Štrukljeve besede svojemu avtomehaniku, češ da je bila obsodba v zadevi Patria po »komandi z vrha«.

Zaradi primera Patria 901.119 evrov zahteva tudi Janša osebno, a narok za obravnavo tožbe še ni razpisan.