Škoda po hudem požaru od 80.000 do 100.000 evrov

Policisti so opravili ogled kraja dogodka, vzrok požara še ugotavljajo.
Fotografija: Materialna škoda po nestrokovni oceni znaša od 80.000 do 100.000 evrov. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Materialna škoda po nestrokovni oceni znaša od 80.000 do 100.000 evrov. FOTO: Oste Bakal

Požar, ki je v ponedeljek popoldne izbruhnil v zapuščenem objektu v zdraviliškem naselju v Radencih, je gasilcem do jutra uspelo pogasiti. Že prej močno dotrajani objekt je zdaj povsem uničen. Policisti so danes opravili ogled kraja dogodka, vzrok požara še ugotavljajo. Materialno škodo ocenjujejo na 80.000 do 100.000 evrov.

Požar v tako imenovani stari lekarni je gasilo devet gasilskih društev. Vse do jutra so občasno gasili lesene strope, ki so tleli in se občasno vžgali.

Policija po ogledu kraja požara ugotavlja, da je iz neznanega vzroka začelo goreti v drugem nadstropju stavbe, od koder se je požar razširil na celotno stavbo. »Materialna škoda po nestrokovni oceni znaša od 80.000 do 100.000 evrov. Točna materialna škoda bo znana po pridobitvi pisne prijave in ustrezne dokumentacije od oškodovane družbe,« so danes sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Vse do jutra so občasno gasili lesene strope, ki so tleli in se občasno vžgali. FOTO: Oste Bakal
Vse do jutra so občasno gasili lesene strope, ki so tleli in se občasno vžgali. FOTO: Oste Bakal


Po besedah župana občine Radenci Janeza Rihtariča je dogodek nazoren dokaz, kakšna tveganja lahko predstavljajo dolgotrajni denacionalizacijski postopki. Objekt je bil pod spomeniškim varstvom, a je zaradi nerešenih denacionalizacijskih vprašanj vrsto let sameval.

»Krivdo za to nosi naša politika, naša zakonodaja v zvezi z denacionalizacijo. Če bi bili ti postopki rešeni pred desetimi, 15 leti, kar bi bilo normalno, bi stavba imela lastnika, ki bi skrbel zanjo. Zdaj pa je bila prazna. Nihče ne bo vlagal vanjo, če se ne ve, čigava bo na koncu,« je povedal.

Za zdaj je uradno lastnik družba Sava, ki upravlja Zdravilišče Radenci. Gre za nekoč znameniti Prekmurski dom v radenskem parku, v katerem so se zadnji čas zbirali brezdomci in mladi, nekoč pa so bila v njem društva in organizacije. Še prej so bili v njem Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, internat za učence te šole, upravni prostori Radenske in lekarna.

Pred leti je nedaleč stran pogorela tudi prav tako zapuščena nekdanja diskoteka.