Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Slovenec vlamljal na Avstrijskem

Slovenski vlomilec je severnim sosedom dejanja priznal. Škode je za več deset tisoč evrov.
Največkrat je storilec razbil stransko steklo na vozilih pred pokopališči. FOTO: Leon Vidic
Največkrat je storilec razbil stransko steklo na vozilih pred pokopališči. FOTO: Leon Vidic
9. 1. 2024 | 05:00
3:14

Na območju južne Štajerske, ki se razteza neposredno za našo severno mejo, so od obdobja pred dnevom mrtvih našteli številne vlome v parkirana vozila, pa tudi kraje iz nezaklenjenih avtomobilov.

Vzorec je bil podoben, poročajo policisti avstrijske Štajerske: največkrat je neznanemu storilcu (oziroma storilcem) uspelo razbiti stranska stekla na vozilih pred pokopališči ter drugimi kraji, nato pa so s seboj odnesli torbice in denarnice, ki so jih lahkomiselne Avstrijke in Avstrijci pustili v svojih osebnih vozilih. Kot poročajo, naj bi škoda znašala nekaj deset tisoč evrov.

Skupaj so v obdobju dobrih dveh mesecev našteli 15 vlomov v vozila, še en ponesrečeni poskus tovrstnega dejanja, štirikrat pa tatovi izpraznili nezaklenjene avtomobile. Toda avstrijske policijske inšpekcije iz avstrijske Radgone ter z območja Lipnice so združile svoja spoznanja, policisti v civilu so začeli nadzirati in preiskovati s pomočjo intervencijske skupine za bolj proti uličnemu kriminalu, ki pa sprva niso imeli uspeha.

Toda, kot so sporočili pred dnevi, jim je uspelo prijeti storilca. Po vlomu pred pokopališčem v Gnasu, ki je od slovenske meje oddaljeno 30 kilometrov, je bila o tem hitro obveščena policija. Patruljno vozilo je izsledilo vozilo storilca s slovenskimi registrskimi tablicami deset kilometrov po začetku bega in navkljub poskusom, da bi se voznik izognil policijskemu zaustavljanju, mu to ni uspelo.

Preiskovalci policijske inšpekcije iz avstrijske Radgone in z lipniškega konca so prevzeli nadaljnjo preiskavo, pri čemer jim je izdatno pomagal 32-letni ubežnik oziroma vlomilec in tat iz Slovenije. »Pri preiskavi vozila storilca so policisti odkrili in zavarovali številne osebne dokumente in tudi ukradene predmete. Ti predmeti so bili mogoče povezani z več prej naštetimi kaznivimi dejanji,« so v poročilu zapisali avstrijski policisti.

To pa ni bilo vse, kar so preiskovalci izbrskali v vozilu 32-letnika: našli so tudi dve napolnjeni plašilki, pa raznovrstne pripomočke za vlamljanje ter rute z izrezi za oči. Ti predmeti so seveda sprožili nova vprašanja avstrijskih preiskovalcev, ki upajo, da bodo lahko z njihovo pomočjo pojasnili še druga, doslej neraziskana kazniva dejanja v južnem delu avstrijske Štajerske.

Slovenec je policistom priznal številna dejanja, po odredbi državnega odvetništva v Gradcu pa so ga poslali v pripor Jakomini v glavnem mestu avstrijske Štajerske. Kot je pojasnila Heidelinde Weghofer z deželnega policijske direkcije Štajerske, čaka 32-letnika večletna zaporna kazen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine