Struktura Notre Dame rešena, en gasilec hudo poškodovan

Vzrok požara še ni znan, a oblasti so povedale, da bi bil lahko povezan z vzdrževalnimi deli.
Fotografija: Gasilci se borijo z ognjenimi zublji. FOTO: Francois Guillot/Afp
Odpri galerijo
Gasilci se borijo z ognjenimi zublji. FOTO: Francois Guillot/Afp

V znameniti katedrali Notre Dame v Parizu je silovito zagorelo. Vzrok požara še ni znan, a oblasti so povedale, da bi bil lahko povezan z vzdrževalnimi deli, ki so potekala v zgradbi. Požar žrtev ni zahteval, se je pa med gašenjem hudo poškodoval eden od gasilcev. Gmotna škoda bo ogromna tako na sami zgradbi kot tudi na simbolni ravni. Notre Dame je namreč eden od simbolov Francije.»Ničesar več ne bo ostalo,« je dejal predstavnik Notre Dame, potem ko se je okrog 22. ure zvečer porušil eden od zvonikov. V nevarnosti sta bila dolgo časa tudi oba zvonova. Eden od gasilcev, na terenu jih je več kot 400, je zatem povedal, da bo naslednja ura in pol kritična in da niso prepričani, da bodo uspeli rešiti slovito katedralo. Kot vse kaže je najhuje sedaj mimo, je pa ta dogodek nedvomno eden najbolj pretresljivih v francoski zgodovini.

Predsednik Emmanuel Macron je že obljubil, da bodo storili vse in obnovili ponos Francije. Napovedal je tudi kampanjo zbiranja prostovoljnih prispevkov za obnovo.

Parižani so v šoku, češ, Pariz ne bo več nikoli enak. V okolici katedrale se jih je zvečer zbralo ogromno, ki so na kolenih molili, da bi gotski spomenik vendarle uspel ubežati ognjenim zubljem, v številnih cerkvah so zvonili zvonovi, po ulicah je donela marseljeza. Cela Francija je dihala z Notre Dame.

Notredamska katedrala, 'Naša gospa', je precej uničena, saj se je udrla celotna lesena streha. O vzroku požara, ki je izbruhnil malo pred sedmo uro zvečer, po pisanju Le Parisiena uradno še ni mogoče govoriti, a menda se je najprej razširil na podstrešju.           


Gasilci so okolico Notre Dame po prihodu na prizorišče nemudoma zaprli. Francoska županja Anne Hidalgo je požar opisala kot »grozljiv« in ljudi pozvala, naj gasilcem in reševalcem pustijo, da opravijo svoje delo. Francoska policija, ki dogodek obravnava kot nesrečo, je na twitterju prav tako opozorila prebivalce in turiste: »Požar v Notre Dame se širi. Izogibajte se temu območju, da bodo na kraj lahko prišla intervencijska vozila.« 

Kot je sporočila francoska civilna zaščita, cerkve ne morejo gasiti s pomočjo letala, saj bi tvegali, da se poruši celotna zgradba. Gasilci so sicer za oceno razmer uporabili drone, v notranjost cerkve so poslali tudi posebnega robota. Namestnik pariške županje Emmanuel Gregoire je povedal, da so gasilci vstopili v katedralo in iz nje odnesli nekaj umetnin, vendar so se morali hitro umakniti zaradi širjenja ognja. Gotska lepotica je v svojih nedrih skrivala umetnine neprecenljive vrednosti.

Ena od prič je za Reuters zgodaj zvečer opisala, da so se plameni razširili na oba zvonika. Nekdo drug je dodal, da Pariz brez Notre Dame nikoli več ne bo isti. Vsa država žaluje, z njo pa tudi Evropa in cel svet. Vsi se strinjajo, da je za državo, ki izjemno ceni znanje, to strašen udarec.


Unesco že obljubil pomoč pri obnovi


Odzivi domačih in tujih politikov in drugih javnih osebnosti so hitro preplavili twitter, prav tako so zgroženi nad dogajanjem obiskovalci, ki so se v času katastrofalnega požara znašli na kraju dogodka. »Sostanovalec mi je povedal, kaj se dogaja. Ne vem, kdaj je zagorelo. Tako žalostno je videti goreti tako ikoničen spomenik. Požar se je počasi razširil po vsej strehi stavbe,« je povedal mimoidoči Cameron Mitchell.

Iz francoske škofovske konference pa so medtem sporočili, da »gori pomemben kraj katoliške cerkve.« Ob gorenju »simbola krščanstva v Franciji in svetu« so »žalost« in »nejevero« izrazili tudi v Vatikanu.

Audrey Azoulay, generalna sekretarka Unesca, je povedala, da agencija spremlja napore za pogasitev požara, ki je zajel katedralo, enega od simbolov Pariza in Francije. V tvitu je še spomnila, da je bila notredamska katedrala na Unescov seznam kulturne dediščine uvrščena leta 1991. Unesco je Franciji sicer že pomoč ob obnovi katedrale Notre Dame.


Zahtevali denar za prenovo


Lani so predstavniki Katoliške cerkve v Franciji oblasti pozvali, naj zagotovijo finančna sredstva za obnovo slovite 850 let stare gotske katedrale, ki jo je že precej načel zob časa, poroča BBC.

Nekatere dele zgradbe so prenovili, 16 bronastih kipov iz stolpiča pa že prejšnji teden odnesli na restavriranje. Ta stolpič se je danes v ognju porušil. Za popravila je Francija sicer  namenila šest milijonov evrov sredstev. Vprašanje, ki se poraja, je, kako bo z vitraži neprecenljive vrednosti, kakšne posledice bo požar pustil na znamenitih orglah.Katedrala Notre Dame, dokončana leta 1260, je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi, znana tudi kot prizorišče dogajanja slovitega romana Victorja Hugoja Notredamski zvonar.  V notranjosti je med drugim eden največjih mozaikov na svetu, kjer je upodobljen Kristus z iztegnjenimi rokami. Na leto jo obišče približno 13 milijonov ljudi. 

Preberite še: