Tožilstvo predlaga tri leta zapora za smrt sredi Novega mesta

Francoski državljan Luc Jean Vincent Degardin je ponoči trčil v avto, ki je čakajoč na zeleno stal pred semaforjem.
Fotografija: Preizkus alkoholiziranosti je po nesreči pokazal kar 1,43 promila alkohola. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Preizkus alkoholiziranosti je po nesreči pokazal kar 1,43 promila alkohola. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Novo mesto – Zaenkrat se še ni izrekel o krivdi za tragično prometno nesrečo pred dvema letoma francoski državljan Luc Jean Vincent Degardin, ki je takrat pijan treščil v avtomobil, ki je na semaforju čakal zeleno luč. Tožilski predlog bo namreč še malo prespal.

»Če dejanje priznate, predlagam tri leta zapora in obvezno stransko kazen prepoved vožnje B kategorije,« je na novomeškem okrožnem sodišču ponudbo tožilstva francoskemu državljanu predstavila okrajna državna tožilka Blanka Zadel Peterle. Šestindvajsetletni Luc Jean Vincent Degardin je namreč pred dobrima dvema letoma sredi Novega mesta povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri je umrl 25-letni Jusuf Zekiri, ki je bival nedaleč stran, v središču Novega mesta, in se je tistega 7. januarja ob štirih zjutraj vračal domov z dela. Njegov sopotnik se je v trku lažje poškodoval.
 

Nepričakovan silovit trk


Zekiri je s svojim cliom stal pri rdeči luči na semaforju na križišču Seidlove in Ljubljanske ceste, ko je za njim s Peugeotom 308 pripeljal Degardin. Kakšnega prometa v tistem času ni bilo, je pa bil za voznika in sopotnika v cliu nepričakovan trk tako silovit, da je peugeot clia potiskal dobrih 25 metrov naprej. Voznik v cliu se je hudo poškodoval in je zaradi poškodb glave dva dni kasneje v novomeški bolnišnici umrl, njegov sopotnik pa je utrpel lažje poškodbe. Zakaj Francoz ni opazil pred sabo stoječega vozila, je bilo kmalu jasno, preizkus alkoholiziranosti je namreč pokazal kar 1,43 promila alkohola.
 

Spil veliko viskija


Francoz je v tistem obdobju delal v Sloveniji kot delavec. Stanoval je v najetem stanovanju, delal pa v Revozu. Usodnega dne je bil njegov delavnik dolg deset ur, vse do osmih zvečer, potem pa se je s sodelavci odpravil na večerjo, kjer je spil le kozarec ali dva vina. Ko so sodelavci odšli, je sam ostal v nekem lokalu, kjer je srečal več Francozov. Povedal je, da je spil veliko viskija. Kako je prišlo do prometne nesreče, ne ve. Spominja se le lokala in dogajanja po nesreči.

Francoz se je sicer že pred časom vrnil domov, je pa moral zdaj ponovno v Novo mesto zaradi očitkov o kaznivem dejanju nevarne vožnje v cestnem prometu. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do dvanajst let zapora ter prepoved vožnje motornega vozila.

Degardin se o krivdi sicer ni izrekel, se je pa z odvetnico Barbaro Krištof Lučkovnik posvetoval predvsem zaradi višine kazni. In sklenil, da bo moral tak predlog nekoliko prespati, zato je prosil za odlog predobravnavnega naroka, ta bo čez dober mesec in pol. Je pa 26-letnik že dobil nazaj vozniško dovoljenje, dve leti je namreč zgornja doba za tak ukrep.