Umrl najbolj razvpit škotski morilec

Angus Sinclair je bil obsojen za štiri umore v 70. letih, a policija je prepričana, da je odgovoren za še najmanj štiri smrti.
Fotografija: Angus Sinclair v mladih letih. FOTO: Crown Office
Odpri galerijo
Angus Sinclair v mladih letih. FOTO: Crown Office

V 74. letu starosti je v zaporu umrl škotski serijski morilec Angus Sinclair, poročajo britanski mediji. Obsojen je bil za štiri umore, tudi za umor dveh najstnic, ki ju je srečal v pivnici World's End v Edinburgu. Gre za odmeven primer, saj morilca Helen Scott in Christine Eadie niso našli več desetletij, primer pa je ves ta čas zaposloval tako policiste kot medije in javnost.

Sinclair je bil v zaporu od leta 1982, ko so ga obsodili zaradi več posilstev in napadov na otroke, navaja BBC. Da je serijski morilec, se je izkazalo šele mnogo let pozneje. Za umor World's End, kakor je bil ta primer poimenovan v medijih, so ga obsodili pred petimi leti, čeprav se je dvojni umor zgodil že leta 1977. Obsodili so ga na zaporno kazen najmanj 37 let, kar je najvišja izrečena zaporna kazen na Škotskem.

Pub World's End, kjer je Angus Sinclair spoznal svoji žrtvi Helen Scott in Christine Eadie. Tam so dekleti tudi zadnjič videli živi. FOTO: Wikipedia/Kim Traynor
Pub World's End, kjer je Angus Sinclair spoznal svoji žrtvi Helen Scott in Christine Eadie. Tam so dekleti tudi zadnjič videli živi. FOTO: Wikipedia/Kim Traynor


A njegov morilski pohod se je začel že veliko prej. Leta 1961, pri komaj 16 letih, je posilil in zadavil sedemletno sosedo Catherine Reehill. Že takrat je psihiater ocenil, da mu ne bo pomagala nobena psihoterapija in da bo vedno predstavljal nevarnost za okolico. »Obseden je s spolnostjo. In če bo le dobil priložnost, bo svoje dejanje ponovil,« poročilo psihiatra povzema BBC. A kljub opozorilu je Sinclair v zaporu presedel le šest let. 

Star nekaj več kot 20 let je zapustil zapor, se izšolal, se poročil in dve leti pozneje dobil sina. A njegova sla po ubijanju ni zamrla. Škotska policija je prepričana, da je odgovoren za smrt še najmanj šestih žensk. Istega leta, kot sta bili umorjeni Helen in Christine, je namreč v obdobju sedmih mesecev na podoben način po nočni zabavi izginilo šest žensk, ki so jih našli mrtve na odročnih krajih. A čeprav gre za podobne napade, policisti nikoli niso našli dovolj dokazov, da bi za umore obtožili Sinclaira. So ga pa obtožili in obsodili za umor 17-letne Mary Gallacher, ki jo je 1978 umoril v Glasgowu. Njen primer so podobno kot umor World's End razrešili šele po več desetletjih.