V BiH ovadba Janševe posojilodajalke Dijane Đuđić

Sumijo jo vpletenosti v organizirani kriminal, pranje denarja in utajo davkov. S sodelavcema naj bi proračun BiH oškodovala za 2,5 milijona evrov.
Fotografija: Sodišče SDS zaradi posojil Dijane Đuđić in Novih obzorij marca odmerilo 20.000 evrov kazni. Sodba še ni bila pravnomočna, v SDS so se pritožili. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
Sodišče SDS zaradi posojil Dijane Đuđić in Novih obzorij marca odmerilo 20.000 evrov kazni. Sodba še ni bila pravnomočna, v SDS so se pritožili. FOTO: Aleš Černivec/Delo

Bosanskohercegovska Agencija za preiskave in zaščito BiH SIPA je Dijano Đuđić, posojilodajalko iz afere o kreditu 450.000 evrov Janezu Janši, tamkajšnjemu tožilstvu odvadilo zaradi suma, da je skupaj s še dvema, prav tako ovadenima osebama, javni proračun BiH s kriminalnimi dejanji oškodovala za skoraj pet milijonov tamkajšnjih konvertibilnih mark. Oziroma okoli 2,5 milijona evrov.

Skrivnostna Prijedorčanka, kot Đuđićevo imenuje portal klix.ba, je v javnosti »zaslovela« s posojilom predsedniku SDS. Tedaj so mediji objavili tudi druge finančne malverzacije v državah Evropske unije, v katere naj bi bila vpletena. SIPA je v sodelovanju s policisti iz Slovenije in drugih držav EU ugotovila, da so Đuđićeva in njena sostorilca kriminalna dela storili v času od leta 2013 do lani.



»Kot odgovore osebe nekega podjetja v BiH so bili del skupine, ki je izvajala organizirani kriminal, in sicer tako, da so razpolagali z več bančnimi računi pri komercialnih bankah v Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem. Na te račune so prejemali denar, in sicer na podlagi obdavčljivih prihodkov iz tujine, ki jih niso prijavili davčnim organom BiH,« so objavili v agenciji SIPA.

Gre za prihodke v višini okoli 48 milijonov bosanskohercehovskih mark (24,5 milijona evrov), kar pomeni, da so z neplačevanjem davkov proračun BiH oškodovali za 4,8 milijona mark (2,45 milijona evrov).