V BiH ovadba Janševe posojilodajalke Dijane Đuđić

Sumijo jo vpletenosti v organizirani kriminal, pranje denarja in utajo davkov. S sodelavcema naj bi proračun BiH oškodovala za 2,5 milijona evrov.

Objavljeno
26. maj 2019 19.50
Posodobljeno
27. maj 2019 08.54
Sodišče SDS zaradi posojil Dijane Đuđić in Novih obzorij marca odmerilo 20.000 evrov kazni. Sodba še ni bila pravnomočna, v SDS so se pritožili. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Bosanskohercegovska Agencija za preiskave in zaščito BiH SIPA je Dijano Đuđić, posojilodajalko iz afere o kreditu 450.000 evrov Janezu Janši, tamkajšnjemu tožilstvu odvadilo zaradi suma, da je skupaj s še dvema, prav tako ovadenima osebama, javni proračun BiH s kriminalnimi dejanji oškodovala za skoraj pet milijonov tamkajšnjih konvertibilnih mark. Oziroma okoli 2,5 milijona evrov.

Skrivnostna Prijedorčanka, kot Đuđićevo imenuje portal klix.ba, je v javnosti »zaslovela« s posojilom predsedniku SDS. Tedaj so mediji objavili tudi druge finančne malverzacije v državah Evropske unije, v katere naj bi bila vpletena. SIPA je v sodelovanju s policisti iz Slovenije in drugih držav EU ugotovila, da so Đuđićeva in njena sostorilca kriminalna dela storili v času od leta 2013 do lani.»Kot odgovore osebe nekega podjetja v BiH so bili del skupine, ki je izvajala organizirani kriminal, in sicer tako, da so razpolagali z več bančnimi računi pri komercialnih bankah v Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem. Na te račune so prejemali denar, in sicer na podlagi obdavčljivih prihodkov iz tujine, ki jih niso prijavili davčnim organom BiH,« so objavili v agenciji SIPA.

Gre za prihodke v višini okoli 48 milijonov bosanskohercehovskih mark (24,5 milijona evrov), kar pomeni, da so z neplačevanjem davkov proračun BiH oškodovali za 4,8 milijona mark (2,45 milijona evrov).