V eksploziji v rudniku v turški Amasri 40 mrtvih

V času eksplozije je bilo v rudniku približno 110 rudarjev.
Fotografija: FOTO: Depo Photos via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Depo Photos via Reuters

Število žrtev petkove eksplozije v premogovniku na severu Turčije je po zadnjih podatkih naraslo na najmanj 40, je danes sporočil turški notranji minister Süleyman Soylu. Dodal je, da so doslej rešili 58 rudarjev, minister za energetiko Fatih Dönmez pa je sporočil, da na območju nesreče še vedno gori manjši požar, poročajo tuje tiskovne agencije. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je ranjenih 11 ljudi, medtem ko francoska tiskovna agencija AFP navaja številko 28.

Po besedah notranjega ministra so se nekateri rudarji rešili sami, nekatere pa so izpod zemlje potegnile reševalne službe. Župan mesta Amasra ob Črnem morju, v bližini katerega se nahaja premogovnik, Recai Cakir je dejal, da je veliko preživelih utrpelo hude poškodbe.

V času eksplozije je bilo v rudniku sicer 110 delavcev, med katerimi jih je 49 delalo na »tveganem« območju med 300 in 350 metri pod zemljo.

Prizorišče nesreče FOTO: Mehmet Caliskan Reuters
Prizorišče nesreče FOTO: Mehmet Caliskan Reuters

Medtem je turški minister za energetiko Dönmez sporočil, da se reševalne akcije bližajo koncu, in da 350 metrov pod zemljo poteka zgolj še iskanje enega pogrešanega rudarja. Po njegovih besedah skoraj 17 ur po eksploziji na območju še vedno gori manjši požar, ki pa je pod nadzorom.

Prizorišče nesreče bodo danes po napovedih obiskali tako predstavniki turške opozicije kot tudi predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ta je tudi obljubil, da bodo incident temeljito preiskali, navaja AFP.

Grški predsednik vlade Kiriakos Micotakis je na twitterju izrazil sožalje družinam umrlih. Sožalje ob nesreči sta izrazila tudi voditelja Azerbajdžana in Pakistana, navaja dpa.

Turške oblasti so medtem začele preiskavo proti 12 uporabnikom družbenih omrežij, ki naj bi širili domnevno provokativne objave o eksploziji, so sporočili iz turške policijske uprave. Uporabniki so obtoženi spodbujanja sovraštva, več podrobnosti o primeru pa niso navedli.

Do preiskave prihaja dva dni po tem, ko je Turčija sprejela sporen zakon o medijih, ki določa kazen do treh let zapora za širjenje po mnenju oblasti lažnih novic.

Eksplozija v premogovniku je odjeknila v petek pozno zvečer, reševanje pa je ovirala tema. Turški sindikat rudarjev je kot vzrok za eksplozijo navedel kopičenje metana. Dogodek sicer velja za eno najhujših industrijskih nesreč v Turčiji v zadnjih letih.