V nedeljski nesreči kombija z migranti umrl 22-letnik iz Turčije

Voznik, državljan Kosova s prebivališčem na območju Postojne, je bil v dogodku lažje poškodovan, medtem ko je preostalih pet potnikov dobilo hujše poškodbe.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Mali 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Mali 

Policijska uprava Ljubljana je danes dodatno pojasnila nedeljsko prometno nesrečo, ko je voznik kombija z migranti bežal pred policisti in v Ljubljani trčil v semafor. Pri tem je umrl 22-letni državljan Turčije, ki se je s še petimi sodržavljani peljal v tovornem delu vozila. Vozil je 18-letni državljan Kosova, so zapisali v sporočilu za javnost.

Državljan Kosova s prebivališčem na območju Postojne, ki je vozil najet kombi, je bil v dogodku lažje poškodovan, medtem ko je preostalih pet potnikov dobilo hujše poškodbe. Njihovo življenje ni ogroženo, so dodali na PU Ljubljana.

V nedeljo okoli 20.10 so koprski policisti na Kozini ustavljali kombi znamke Peugeot ljubljanske registracije, ki na znake ni ustavil, temveč je zapeljal na avtocesto proti Ljubljani. Na zelo kratki razdalji pred njim je peljal osebni avto Opel Astra, ki so ga policisti ustavili na izvozu za Senožeče, medtem ko je voznik kombija pospešeno peljal naprej proti Ljubljani, so pojasnili na policijski upravi.

Policisti so ga na primorski avtocesti poskušali večkrat ustaviti z zmanjševanjem hitrosti, tudi z blokado izvozov. Voznik je vseskozi vozil nevarno in z veliko hitrostjo, tudi več kot 180 kilometrov na uro. Pri Brezovici je trčil v dve službeni vozili policije, a vseeno nadaljeval vožnjo do izvoza na Tržaško cesto ter po njej proti središču Ljubljane.

S kombijem v Ljubljani trčil v semafor

Med vožnjo je zavijal levo in desno in preprečeval policijskim vozilom, da bi ga prehitela. V semaforiziranem križišču na koncu Tržaške ceste pa je trčil v vozilo občana, ki je stalo pri rdeči luči na semaforju. Po trčenju je kombi odbilo v levo in je čelno trčil v drog semaforja, so navedli na PU Ljubljana. Vozniku so odredili strokovni pregled za droge, zdravila in alkohol. Voznik, v katerega je trčil, se ni poškodoval. Po doslej znanih podatkih je vseh šest tujcev nezakonito prestopilo državno mejo. Policisti so opravili ogled kraja nesreče, na katerem sta bila navzoča tudi državni tožilec in preiskovalni sodnik.

V avtomobilu, o katerem policisti sumijo, da je bil predhodnica kombija, so identificirali tri Postojnčane, stare 19 in 18 let. Vsi trije so v pridržanju. Vsi postopki še potekajo in obvestila glede dogajanja ponoči policisti še zbirajo. Trenutno obravnavajo več kaznivih dejanj, in sicer nevarne vožnje, preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi in prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Pri sledenju kombiju so sodelovali policisti koprske in ljubljanske policijske uprave, uprave avtocestne policije in specializirane enote za nadzor državne meje. Poškodovani sta bili dve policijski vozili, policisti pa niso bili poškodovani, so še dodali na PU Ljubljana.

Preberite še: