Župan je po volitvah le priznal krivdo

Spletna stran občine Tišina: Samostojnemu podjetniku je nezakonito omogočil posel.
Fotografija: Župan Občine Tišina Franc Horvat je očitke priznal. Foto Oste Bakal
Odpri galerijo
Župan Občine Tišina Franc Horvat je očitke priznal. Foto Oste Bakal

Murska Sobota – Potem ko je v minulih letih kar osemkrat uspešno preložil začetek ponovljenega sojenja v zadevi Spletna stran občine Tišina, nazadnje tik pred novembrskimi lokalnimi volitvami, se je župan občine Tišina Franc Horvat le odločil, da zaključi s svojim kazenskim postopkom. Po ponovni izvolitvi za župana je priznal krivdo.

Po kar precej letih je predsedniku okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodniku Branku Palatinu, tako le uspelo končati glavno obravnavo zoper župana občine Tišine. Franc Horvat, ki je skupaj s svojim zagovornikom, odvetnikom Dejanom Rituperjem, večkrat prosil za preložitev naroka, je tako sprejel ponudbo tožilstva – pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Horvatu so očitali storitev kaznivega dejanja zlorabe položaja, ker je samostojnemu podjetniku Stanislavu Milaku nezakonito omogočil, da je postavil novo občinsko spletno stran.
 

Priznal, čeprav se ne počuti krivega


Poleg te kazni je Horvat v zameno za milejšo kazen v dogovoru z okrožno državno tožilko Manuelo Frumen sprejel tudi dodatno sankcijo, in sicer plačilo 850 evrov denarne kazni. »Zadeva je bila narejena in deluje že šest let. Nobenih težav nimamo, samo ena je bila, zaradi strežnika, ko nam konec tedna stran ni delovala. Stran sicer odlično deluje, uporabniki so z njo zelo zadovoljni, tako da ne vidimo nobenih napak v samem delovanju in prepričan sem, da je bila zadeva dobra,« je po priznanju krivde povedal Horvat.

Njegov zagovornik je dodal, da pri dogovoru s tožilstvom ne gre za to, da bi se župan počutil krivega, ampak za spoznanje, da je bilo morda premalo nadzora pri postopku javnega naročanja. Horvat se zaveda, da ima veliko dela v komaj začetem štiriletnem mandatnem obdobju in zdaj ne bo mogel skrbeti za »zadeve iz preteklosti«.

Podjetnik Stanislav Milak, ki je zaradi te zadeve tudi moral sesti na zatožno klop, je že pred časom priznal, da je pri razpisu za novo spletno stran občine Tišina ponaredil ponudbi konkurenčnih podjetij, od katerih je pridobil predračuna. Ponarejeno dokumentacijo je izročil županu, da bi bil izbran za izdelavo strani. Po dogovoru s tožilstvom je že pred leti dobil sedem mesecev pogojne zaporne kazni, ki mu je tudi že potekla.