Trgovci pozivajo k izrednemu nedeljskemu odprtju prodajaln

Iz Trgovinske zbornice Slovenije so opozorili, da razmere v prodajalnah v marsikaterem kraju onemogočajo njihovo normalno poslovanje.
Fotografija: Center Škofje Loke je bil do popoldneva brez vode, v trgovinah so pošle vse zaloge ustekleničene vode. FOTO: V. U.
Odpri galerijo
Center Škofje Loke je bil do popoldneva brez vode, v trgovinah so pošle vse zaloge ustekleničene vode. FOTO: V. U.

Zaradi silovite ujme nacionalnih razsežnosti predsednik vlade Robert Golob predčasno prihaja z dopusta, so sporočili iz njegovega kabineta. Še danes se bo v prostorih ministrstva za obrambo sestal s predstavniki štaba civilne zaščite, za jutri dopoldne je sklican svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, sestala pa se bo tudi vlada.

Sistem zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah deluje, vse ekipe na terenu dajejo vse od sebe, da pomagajo ljudem, so besede premiera povzeli v njegovem kabinetu. Pozval je tudi k upoštevanju navodil pristojnih služb in zaščiti lastne varnosti.

Razmere na terenu vseskozi spremlja tudi minister za obrambo Marjan Šarec. V izjavi za medije je med drugim dejal, da se sestaja štab republiške civilne zaščite, kjer se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Razmere so resne, je opozoril, na terenu je vojska, aktiviran je tudi akcijski načrt Vihra. 

Skupna izjava Roberta Goloba, Marjana Šarca, poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije Srečka Šestana in predstavnika Arsa Janeza Polajnarja bo ob 19.30.

Minister Šarec je že napovedal možnost, da bi Slovenija lahko zaprosila za pomoč, a kot pravi, to v tem hipu še ne bi bilo smiselno. Kot je dejal, bi morala voda najprej toliko odteči, da bodo sploh vedeli, kam postaviti morebitne dodatne ekipe, da bo delo učinkovito in dobro organizirano.

Milijonske škode tudi v podjetjih, Trgovinska zbornica Slovenije pozvala k nedeljskemu odprtju trgovin

Poplave so prizadele tudi številna podjetja. »Prve ocene škode, ki jih prejemamo od nekaterih članov, so srhljive. Nekateri namreč že poročajo o večmilijonskih škodah na materialu in opremi. Nekateri še več tednov ne bodo mogli zagnati proizvodnje. Zato smo predstavnike gospodarskega ministrstva že opozorili, da bodo podjetja potrebovala konkretno pomoč pri sanaciji posledic. Predvsem pa smo izpostavili ukrepe za subvencioniranje čakanja na delo za podjetja, ki bodo za dlje časa prisiljena zapreti proizvodnjo,« opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport pravijo, da budno spremljajo posledice poplav in se zavedajo, da je obsežne težave zaradi njih mogoče pričakovati tudi v gospodarstvu. Gospodarski minister Matjaž Han je zato za ponedeljek že sklical operativni sestanek z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, GZS, Trgovinsko zbornico Slovenije, Turistično-gostinsko zbornico Slovenije, s Civilno zaščito Republike Slovenije in pristojnimi ministrstvi.

Iz Trgovinske zbornice Slovenije pa so opozorili, da razmere v prodajalnah v marsikaterem kraju onemogočajo njihovo normalno poslovanje. »Ker si na Trgovinski zbornici Slovenije prizadevamo za čimprejšnjo vzpostavitev nemotene oskrbe prebivalstva, smo na ministrstvo, pristojno za gospodarstvo, in predsednika vlade posredovali prošnjo za možnost enkratnega in izrednega odprtja oziroma obratovanja prodajaln v Sloveniji v nedeljo, 6. avgusta,« so sporočili.

image_alt
V Kamniku in na območju Škofje Loke katastrofalne razmere

Gasilci, civilna zaščita in vojaki imajo sicer nemalo težav z dostopom do prizadetih območij, saj so ceste marsikje poplavljene ali neprevozne zaradi plazov.

Podobno je tudi v Kamniku, kjer je voda odnesla mostove in poplavila tako zasebne objekte kot javne ustanove. Šarec pri tem poziva ljudi, naj ne hodijo ali vozijo v vodo, saj imajo potem reševalne ekipe več dela s tem, da rešujejo iz vode ljudi, ki tam obtičijo. Na območju občine Kamnik sicer v današnjih poplavah obravnavajo tudi eno smrtno žrtev, a podrobnosti o okoliščinah dogodka Šarec še nima. Sicer pa je v današnji ujmi prizadet velik del Slovenije, je poudaril Šarec. »Razmere so izjemno zapletene, zato na tem mestu pozivam vse, ki nimate nujnih poti, da ostanete doma ter se ne vozite naokoli,« je dodal.

Minister je povedal še, da je trenutno aktiviranih okoli 250 pripadnikov Slovenske vojske, aktiviran pa je bil akcijski načrt Vihra. Načrt predvideva aktivacijo sil Slovenske vojske v primeru naravnih nesreč večjega obsega in zagotavlja pomoč vojakov Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Tudi na ministrstvu za zdravje skrbno spremljajo razmere na terenu. »V tem trenutku je najbolj pomembno, da ni ogroženo življenje pacientov in zaposlenih ter da je zagotovljena nujna zdravstvena oskrba. Pridružujemo se pozivu vseh ostalih služb na terenu in prosimo prebivalce, da pazijo nase, na svoje življenje in delujejo samozaščitno,« so zapisali v sporočilu za javnost. 

Vse bolnišnice in zdravstveni domovi imajo v primeru poplav pripravljen načrt zaščite in reševanja, v katerih se določita način obveščanja in zagotavljanje pomoči poplavno prizadetim območjem. Zdravstveni domovi po državi so večinoma odprti in se prilagajajo razmeram na terenu, ki se sicer iz minute v minuto spreminjajo.

Zračni posnetki helikopterja Slovenske vojske prikazujejo obsežnost poplav na območju Škofje Loke. FOTO: Slovenska vojska
Zračni posnetki helikopterja Slovenske vojske prikazujejo obsežnost poplav na območju Škofje Loke. FOTO: Slovenska vojska

»S terena razpolagamo z informacijo, da so trenutno izredne razmere v Psihiatrični bolnišnici Begunje, kjer že poteka premestitev pacientov v druge ustanove. Voda je zalila celotno območje bolnišnice, kletne in pritlične prostore, kjer so funkcionalni prostori bolnišnice, ambulantni prostori, urgenca. Dostop do bolnišnice je onemogočen. Smo v stalnem kontaktu z vodstvom bolnišnice, ki sporoča, da so premestili 30 od 80 pacientov ter so že kontaktirali civilno zaščito in prosili za pomoč. Zdravstveno stanje pacientov ni ogroženo, zdravstvena oskrba poteka skladno z razmerami na terenu,« so še dodali na ministrstvu za zdravje. 

Otežen je tudi dostop do zdravstvenih ustanov v Koroški regiji, težave pa so nastale tudi v SB Trbovlje. Na tem območju predstavljajo največjo oviro zaprta cestišča.

Ministrstvo za kulturo v zaščito kulturne dediščine ob poplavah

Potem ko je bil zjutraj aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, je skladno s postopki svoj načrt dejavnosti aktiviralo tudi ministrstvo za kulturo. Kot so zapisali, bodo naredili vse, da zaščitijo kulturno dediščino, predvsem pa so pomembna človeška življenja.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je tako že odredila sprožitev ustreznih dejavnosti. To pomeni, da v primeru nesreče večjih razsežnosti Center za obveščanje nemudoma obvesti pristojno osebo na ministrstvu za kulturo, le-ta generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino. Slednja obvestilo posreduje Zavodu za varovanje kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki izda ustrezna navodila za začetek izvajanja operativnih nalog.

Deževje, ki je zajelo Slovenijo v četrtek zvečer, težave povzroča v večjem delu države. Slovenija ima v register nepremične kulturne dediščine vpisanih približno 30.400 enot.

Poplave pri Medvodah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Poplave pri Medvodah. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ministrstvo kmete naproša, naj najprej poskrbijo za svojo varnost

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na podlagi načrta dejavnosti v primeru poplav javni službi kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru kmetijsko-gozdarske zbornice, odredilo, naj spremlja stanje na terenu, pripravi prve ocene škode ter pripravi tehnološka navodila za kmetovalce na poplavljenih območjih. Ministrstvo kmetovalcem, trgovcem in skladiščem na ogroženih območjih svetuje, da na primerno mesto umaknejo pesticide in gnojila, da ta sredstva ne bi prišla v stik s poplavno vodo in dodatno ogrožala podtalnice.

Kmetovalce pa na ministrstvu prosijo, naj kljub težkim razmeram na prvo mesto postavijo svojo varnost in so pri reševanju premoženja in odpravljanju posledic skrajno previdni. 

Poplave pri Medvodah FOTO: Voranc Vogel/Delo
Poplave pri Medvodah FOTO: Voranc Vogel/Delo

EU za Slovenijo pripravljena aktivirati mehanizem za civilno zaščito

Poplavne razmere v Sloveniji spremlja tudi evropski center za usklajevanje nujnega odziva, je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. »Kot vedno smo v primeru zaprosila za pomoč s strani pristojnih nacionalnih služb pripravljeni nemudoma aktivirati evropski mehanizem za civilno zaščito,« je še zapisal na twitterju.

Kadar obseg izrednih razmer presega zmožnosti države, da bi se sama odzvala, lahko za pomoč zaprosi prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, na svoji spletni strani navaja uprava za zaščito in reševanje.

Po zaprosilu in aktiviranju mehanizma druge države članice in pridružene države v mehanizmu prek centra za usklajevanje nujnega odziva ponudijo pomoč. Država prosilka se odloči, ali njihovo pomoč sprejme ali ne.

Evropske zmogljivosti sicer ne nadomeščajo obstoječih nacionalnih odzivnih zmogljivosti, ampak jih dopolnjujejo in so na voljo takrat, ko so poleg nacionalnih izčrpane tudi zmogljivosti evropskega nabora civilne zaščite.

Evropska komisija je leta 2019 nadgradila mehanizem EU na področju civilne zaščite in ustvarila zmogljivosti rescEU za zaščito državljanov pred nesrečami in obvladovanje nastajajočih tveganj. Te zmogljivosti v celoti financira Evropska unija in vključuje floto letal in helikopterjev za gašenje požarov, letal za medicinsko evakuacijo ter zalogo medicinskih pripomočkov in terenskih bolnišnic, ki se lahko odzovejo na nujne zdravstvene primere.

Bančne poslovalnice na nekaterih območjih zaprte

Vremenska ujma in njene posledice, ki so ohromile številne dele države, je prizadela tudi delovanje bančnih poslovalnic. Zaradi poplav so morale namreč mnoge zapreti svoja vrata, medtem ko še naprej nemoteno zagotavljajo digitalne storitve.

V bankah in hranilnicah si prizadevajo, da bi v čim krajšem možnem času znova zagotovili polno delovanje zaprtih oziroma celovito delovanje tistih poslovalnic, ki trenutno delujejo v omejenem obsegu. Enako velja za oskrbo bankomatov, ki so zaradi poplav ponekod prav tako nedostopni, sporočajo iz Združenje bank Slovenije in priporočajo uporabo spletnih storitev.

Obrtna zbornica poziva člane k pomoči

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pomaga z organizacijo solidarnostne pomoči ob izrednih razmerah, ki jih povzroča vreme. Zato podjetja, ki razpolagajo s prosto gradbeno mehanizacijo oziroma strojno opremo prosi za pomoč.

Na spletni strani je objavljen spletni obrazec, preko katerega lahko posredujete podatke o strojih, opremi in njihovi razpoložljivosti ter tako priskočite na pomoč kolegom obrtnikom, podjetnikom in drugim državljanom.

Zbrane podatke bo zbornica posredovala pristojnim institucijam (civilna zaščita, lokalne skupnosti, pristojna ministrstva), ki bodo posredovale nadaljnje informacije.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: