V Ljubljani voda znova zalila nekatere ceste in podvoze

Popoldne sta močno deževje in veter zajela tudi osrednji del Slovenije.
Fotografija: Neurje v Ljubljani. Poplavljeni železniški podvoz na Dunajski cesti je avtomobile pregnal na pločnike. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Neurje v Ljubljani. Poplavljeni železniški podvoz na Dunajski cesti je avtomobile pregnal na pločnike. FOTO: Blaž Samec/Delo

Popoldne sta močno deževje in veter zajela tudi osrednji del Slovenije. V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in ponovno podvozih.

Portal promet.si navaja, da je na širšem območju Ljubljane promet zaradi večje količine vode na vozišču oviran, številni podvozi so zaradi poplavljenih vozišč tudi zaprti, a nekateri vozniki zapor ne upoštevajo in so obtičali v narasli vodi. Med drugim so bile zaprte Drenikova ulica, Dunajska cesta in Celovška cesta.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Pozorno spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Na preži so tudi v Medvodah, kjer občane med drugim opozarjajo na večjo možnost vnovične aktivacije plazov.

Po besedah namestnika poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa je zaradi izjemnega naliva zalitih več kleti, vodotok Gradaščice pa narašča. Enote na terenu spremljajo razmere, je zagotovil Kus. Nekaj težav so imeli sicer tudi vozniki.

Na preži pa so v Medvodah. Občina Medvode je v nedeljo začela razdeljevati protipoplavne vreče in prebivalce zlasti območij, ki so jih prizadele poplave v začetku meseca, pozvala, naj od vode umaknejo premično premoženje in poskrbijo za svojo varnost. »Če bodo v naslednjih 12 urah prožene sirene z znakom za opozorilo na nevarnost, to pomeni nevarnost poplavnega vala. Pazimo nase in na druge. Ne hodimo ven v neurju in ne izpostavljajmo se nevarnostim po nepotrebnem,« obvešča Regijski štab Civilne zaščite.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Na občini Medvode so dodali še opozorilo Geološkega zavoda Slovenije, da je zaradi padavin možnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov zelo povečana. »Po nedavni ujmi so pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom, svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno,« so zapisali.

Nekaj hudourniških težav se sicer pojavlja tudi na Škofjeloškem in Cerkljanskem, po napovedih meteorologov pa bodo zvečer in v prvem delu noči nevihte dosegle tudi vzhodno Slovenijo. Možna bodo krajevna neurja, ponekod tudi dolgotrajni nalivi. Jutri bodo občasno še padavine, deloma nevihte.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Močnejše nevihte tudi na Gorenjskem

Tudi Gorenjsko so v popoldanskem času zajele močnejše nevihte. Meteorne vode so zalile več kleti, prožijo se plazovi. Težave imajo na območjih, ki jih je ujma prizadela že v začetku avgusta: v Žireh, Gorenji vasi - Poljanah in Škofji Loki, je za STA povedal poveljnik regijskega centra CZ za Gorenjsko Klemen Šmid.

Na delu so gasilci, ki iz poplavljenih kleti črpajo vodo. O posredovanjih gasilcev sicer poročajo še iz Medvod, Kamnika, Kranja, Jesenic in Tržiča.

Po besedah Šmida se delno ponavlja stanje iz ujme začetka avgusta. »V kolikšni meri, je za zdaj težko reči. Lahko bi rekel, da za zdaj v manjšem obsegu. Upamo, da tako tudi ostane,« je dejal.

Trenutno ima povečan pretok Tržiška Bistrica, medtem ko pritoki večjih rek po njegovi oceni niso kritični. »Se pa bojimo raznih pritokov, ker so bili zelo zasuti z različnim materialom in jih še nismo uspeli spraviti v prvotno, varno stanje,« je povedal. Nasploh bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi lahko vodotoke uredili čim prej, sicer bo stanje z vsakim dežjem slabše. Enako je s plazovi.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: