Poplave v Avstriji, v Trstu poplavilo tudi Narodni dom

Opozorila pred neurji tudi v sosednjih državah: Italiji, Hrvaški in Avstriji.
Fotografija: Poplava v Niedernsillu v Avstriji. FOTO: JFK AFP
Odpri galerijo
Poplava v Niedernsillu v Avstriji. FOTO: JFK AFP

Nad Trstom se je dopoldne razbesnelo silovito neurje s padavinami in močnimi vetrovnimi sunki, poroča Primorski dnevnik. Gasilci imajo še vedno polne roke dela, na terenu odstranjujejo podrta drevesa, zabeležili so tudi večje število poplav meteorne vode.

Povodenj je prizadela predvsem tržaško nabrežje, pod vodo je Miramarski drevored, meteorne vode pa so poplavile tudi številne ulice v mestnem središču. Poplavilo je tudi Narodni dom v Ulici Filzi.

Kratkotrajni zračni vrtinec je v zrak metal opremo barov, odtrgalo je tudi steklena vrata knjigarne pri Trgu sv. Antona. 

S težavami se sooča celoten sever Italije

S težavami zaradi obilnih padavin, neurij z močnimi vetrovi, poplav in zemeljskih plazov se še vedno sooča celoten severni del Italije, piše Ansa.

V Furlaniji-Julijski krajini, kjer je dopoldansko neurje prizadelo tudi številne manjše kraje, je še vedno v veljavi oranžno opozorilo, enako kot tudi v Liguriji, pokrajini Bolzano, večjih delih Piemonta, delu Toskane in Benečije (Veneta), kjer je bilo sicer najhuje v nedeljo zvečer.

V Lombardiji medtem še vedno velja rdeče vremensko opozorilo, pri čemer so morali v tej deželi in v sosednjem Piemontu začasno zapreti več pomembnih cestnih povezav. Zaradi zemeljskega plazu v dolini Maurienne v francoskih Alpah so ustavili tudi železniški promet med Francijo in Italijo. Poročil o večji škodi ali morebitnih žrtvah sicer za zdaj ni bilo.

V Rovinju opazili vodno trombo

Oranžno opozorilo velja za vse regije z izjemo Jadranske obale, ki je v rumenem. Državni hidrometeorološki zavod opozarja pred lokalnimi nalivi, orkanskim vetrom, udari strel in točo, pri Rovinju pa so opazili tudi vodno trombo.

Padavine so že zajele zahodno obalo Istre. Spremljajo jih udari strel in jugo. Po poročanju portala Istramet se je na morju pri Rovinju pojavila tudi velika tromba. O materialni škodi za zdaj ne poročajo.

Na območju Umaga in Poreča je medtem padlo do 25 milimetrov dežja.

Iz glavnega štaba hrvaške civilne zaščite so že zjutraj opozorili, da so mogoče močnejše nevihte, ki bi lahko povzročile veliko škodo. Možni so lokalni nalivi, zelo močan veter in toča, izključili pa niso niti pojava tromb na morju.

Hladna vremenska fronta se bo po napovedih vremenoslovcev širila proti Dalmaciji, nato pa se bo pozno popoldne premaknila proti notranjosti države in ob koncu dneva dosegla še Slavonijo.

V torek bo spremenljivo oblačno z lokalnimi plohami, ki bodo pogostejše na Jadranski obali, v Dalmaciji in visokogorju.

Poplave v Uttendorfu. FOTO: Stringer/AFP
Poplave v Uttendorfu. FOTO: Stringer/AFP

Tudi v Avstriji opozorila pred plazovi in poplavami 

Avstrijski deželi Tirolsko in Koroško je dosegla vremenska fronta iz Italije. Na Tirolskem je obilno deževje povzročilo poplave ter ohromilo cestni in železniški promet. Na terenu pa je trenutno okoli 4000 gasilcev. Na Koroškem so medtem gasilci posredovali že 40-krat, približno 1500 gospodinjstev je ostalo brez elektrike.

Na Tirolskem je bila prizadeta zlasti dolina Ötztal, kjer je tamkajšnji potok že prestopil bregove. Zaprta je bila regionalna cesta, nekateri kraji pa trenutno niso dostopni, je v Innsbrucku izjavil deželni glavar Anton Mattle.

Protipoplavni nasipi v Innsbrucku. FOTO: Erich Spiess/AFP
Protipoplavni nasipi v Innsbrucku. FOTO: Erich Spiess/AFP

Zaradi zemeljskega plazu so morali zapreti tudi železniško povezavo z Brennerjem na meji z Italijo, ki bo zaprta predvidoma do večera, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub temu je Mattle poudaril, da so bili zaradi opozoril meteorologov dobro pripravljeni na neurje. V mestu Innsbruck so na primer pravočasno namestili mobilni protipoplavni zid. Prav tako je ocenil, da so se razmere v deželi za zdaj nekoliko umirile.

Na avstrijskem Koroškem so medtem zaradi močnega deževja in sunkov vetra gasilci posredovali že 40-krat. Posebej prizadet je bil zahodni del dežele. Brez elektrike je ostalo približno 1500 gospodinjstev, lokalne oblasti na Koroškem pa še naprej svarijo pred poplavami in zemeljskimi plazovi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede na napovedi bo dež v večjem delu države vztrajal do torka. Padlo bi lahko od 60 do 100 milimetrov padavin, ponekod tudi od 150 do 200 milimetrov, predvsem na osrednjem delu Alp. Predvidoma v sredo bodo padavine povsod ponehale. Četrtek pa naj bi bil že delno sončen, čeprav so še možne posamezne plohe.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: