Božič bo zelo verjetno zelen, sneg le v Alpah

Na Kredarici je bil od leta 1961 le en božič zelen, in sicer leta 2015.
Fotografija: V Ljubljani je bil zadnjič sneg za božič leta 2003, v zadnjih 60 letih pa je bila sicer bela tretjina božičev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Ljubljani je bil zadnjič sneg za božič leta 2003, v zadnjih 60 letih pa je bila sicer bela tretjina božičev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Letošnja zima nas je že razveseljevala s snegom tudi po nižinah, a se je ta medtem marsikje že stopil, za novo sneženje po nižinah ob prihajajočih božičnih praznikih pa je po zadnjih napovedih vremenoslovcev verjetnost majhna. Zelo verjetno pa bo snežilo v Alpah. Na Kredarici je bil od leta 1961 le en božič zelen, in sicer leta 2015.

V zadnjih dneh se med ljudmi kar vrstijo ugibanja o tem, ali bo letošnji božič bel ali zelen. Vremenoslovci so pri napovedih še previdni, saj so te še negotove, so pa z Agencije RS za okolje (Arso) v petek sporočili, da je precej bolj verjetno, da bodo prazniki zeleni in tudi precej mokri.

image_alt
Za zimsko službo slab milijon, a za državo hribovske občine enake obalnim

V začetku prihodnjega tedna se bo najprej v višinah izraziteje ohladilo, po nižinah pa ohladitev ne bo tako izrazita. V drugi polovici tedna pa nas čaka nekaj drugega. Večji del južne polovice Evrope bo namreč v topli zračni masi. Obsežen ciklon bo najverjetneje zahodno od naših krajev, naši kraji pa bodo dalj časa pod vplivom toplih južnih in jugozahodnih vetrov.

Vseeno pa še vedno obstaja nekaj scenarijev, po katerih bi tudi nižine prejele nekaj snega, a je verjetnost, da se bo to zgodilo, le okoli deset odstotkov. Zelo verjetno pa bo snežilo v Alpah, a je trenutno še negotovo, kako visoko bo meja sneženja, so sporočili z agencije za okolje.

Na Arsu so minuli teden pripravili tudi pregled belih in zelenih božičev od leta 1961 za nekatere lokacije po Sloveniji. Pri tem so upoštevali vsaj dva centimetra debelo snežno odejo, izmerjeno na glavnih meteoroloških postajah, pri čemer pa so meritve reprezentativne tudi za širšo okolico teh postaj.

V začetku prihodnjega tedna se bo najprej v višinah izraziteje ohladilo, po nižinah pa ohladitev ne bo tako izrazita. FOTO: Leon Vidic/Delo
V začetku prihodnjega tedna se bo najprej v višinah izraziteje ohladilo, po nižinah pa ohladitev ne bo tako izrazita. FOTO: Leon Vidic/Delo

Tako je bilo na Kredarici v letih od 1961 dalje, pričakovano, največ belih božičev, edini zeleni božič je bil tam pred šestimi leti. V Ratečah je bilo v zadnjih 60 letih le devet zelenih božičev, a od tega pet v zadnjem desetletju. V Slovenj Gradcu je bilo v zadnjih 60 letih skoraj pol božičev belih, a v zadnjem desetletju je bil takšen samo eden, in sicer leta 2011.

V Ljubljani je bil zadnjič sneg za božič leta 2003, v zadnjih 60 letih pa je bila sicer bela tretjina božičev. Tudi v Novem mestu je bila v zadnjih 60 letih tretjina božičev belih, nazadnje sta bila bela božiča v letih 2007 in 2011. Na Brniku je bilo od leta 1963 belih 19 božičev, zadnjič je bil sneg za božič leta 2003.

Tudi v Celju že več kot desetletje ni bilo belega božiča, zadnji izmed 19 belih božičev v minulih šestih desetletjih je bil leta 2007. Enako je bilo v Mariboru. Najmanj belih božičev je v zadnjih 60 letih imela Murska Sobota, in sicer 18. Tudi tam je bilo belo na božič nazadnje leta 2007, so povzeli na Arsu. In dodali, da pa so na Obali vajeni zelenih božičev. Takšni so bili namreč vsi od leta 1961 dalje.

Preberite še:

Komentarji: