Dostopni usklajeni prostorski podatki so prednost

Le s preprosto dostopnimi podatki je mogoče doseči trajnostni razvoj, varovanje okolja in smotrne naložbe.
Fotografija: Usklajeni in lahko dostopni podatki omogočajo boljši prostorski razvoj. FOTO: Kreativna Baza
Odpri galerijo
Usklajeni in lahko dostopni podatki omogočajo boljši prostorski razvoj. FOTO: Kreativna Baza

Benetke - Na današnji zaključni konferenci čezmejnega projekta Harmo-data so podpisali protokol za harmonizacijo prostorskih podatkov v Sloveniji in Italiji. Ob tem ima Slovenija skoraj povsem odprte prostorske podatke, tudi kataster (le brez osebnih podatkov), Italija pa še ne.

Konferenca, ki je del projekta Harmo-data, ta se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija, je potekala v Palazzo della Regione Fondamenta Santa Lucia v Benetkah. Projekt deluje s ciljem usklajevanja podatkov za učinkovito čezmejno prostorsko upravljanje na območju Furlanije-Julijske krajine (Italija), Benečije (Italija) in Slovenije. Na zaključnem dogodku so predstavniki iz obeh držav predstavili rezultate projekta, ki je z vzpostavitvijo  skupne čezmejne platforme in intenzivnim izobraževalnim programom prostorskega upravljanja za krepitev znanja in povezovanja javnih ustanov ter civilne družbe, pripomogel k reševanju problematike pomanjkanja usklajenih prostorskih podatkov med državama za učinkovito upravljanje prostora, ki ga predvideva evropska direktiva Inspire.

Predstavili so glavne rezultate, s poudarkom na skupni čezmejni prostorski platformi in protokolu čezmejnega upravljanja, ki so ga partnerji ob zaključku konference tudi podpisali. Kot je povedal Blaž Barborič z Geodetskega inštituta Slovenije, ki je vodilni partner projekta, je eden izmed glavnih rezultatov projekta oblikovanje učinkovite infrastrukture prostorskih podatkov, ki je nastala v obliki čezmejne prostorske platforme, geoportala Harmo-data, katerega glavni namen je omogočiti enostavnejše iskanje in pridobitev prostorskih podatkov, ki so bili v okviru projekta usklajeni, kakor tudi drugih podatkov na čezmejnem področju.

Nova platforma vsebuje usklajene podatke. FOTO: Kreativna Baza
Nova platforma vsebuje usklajene podatke. FOTO: Kreativna Baza


Kot je dodal, se bo platforma dopolnjevala in razvijala tudi v prihodnje, kar je tudi del skupnega dogovora med ključnimi ustanovami, ki so v projektu sodelovale. »Zaključili smo pot, ki pa se bo kot napovedano nadaljevala, saj najbolj zanimiv element nastopi šele z uporabo platforme, ki smo jo zasnovali v projektu. Homogeni podatki nam koristijo tudi za politične odločitve, saj je brez poznavanja lokalnega območja težko sprejeti kakršnekoli odločitve za njegov razvoj. Zato je ta protokol namenjen predvsem političnim odločevalcem,« je poudaril Marco Padrini, predstavnik Furlanije-Julijske krajine.
 
Za portal so uporabili podatke, usklajene po principu Inspire, ki vključuje identifikacijo podatkov, transformacijo podatkov in prikaz rezultatov. Gre za vseevropski projekt, katerega ključni cilj je je vzpostavljanje infrastrukture za prostorske informacije v državah Evropske unije. Za dosego glavnih ciljev, med katerimi so učinkovito upravljanje prostora, trajnostni razvoj, varstvo okolja in izvajanje naložb, so namreč nujni kakovostni, usklajeni prostorski podatki, ki so dostopni uporabnikom na preprost in hiter način.

Preberite še:

Komentarji: