Katovice razočaranje, Slovenija bo zgled

Slovenija bo podvojila podnebne finance, premislila o Tešu 6 in investirala v čist promet, napoveduje minister Jure Leben.
Fotografija: Jure Leben ne deli navdušenja nad skromnim dogovorom v Katovicah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Jure Leben ne deli navdušenja nad skromnim dogovorom v Katovicah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana - Minister za okolje in prostor Jure Leben je nezadovoljen z rezultatom podnebnih pogajanj v poljskih Katovicah. Zlasti zato, ker v sklepih COP24 ni omenjeno poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC), ki poziva k ambicioznejšemu zmanjševanju emisij toplogrednih plinov od sedanjih načrtov. Poročilo je zelo jasno, za začetek korenitih ukrepov imamo na voljo le 12 let.

Priznavanju tega poročila so na Poljskem nasprotovali ZDA, Rusija, Kuvajt in Savdska Arabija. Leben je zato, kot je povedal v izjavi, kolegom ministrom v Katovicah izrazil željo Slovenije po ambicioznejših sklepih, poudaril pa je tudi, da mora vsaka država najprej pomesti pred svojim pragom. Slovenija bo prihodnje leto podvojila svoj finančni vložek v podnebni sklad (dosegel bo sedem milijonov evrov), imela pa bo tudi 148 milijonov evrov težak podnebni program z različnimi projekti. »Tu ne gre za obremenjevanje proračuna, ta denar pride iz trgovanja z emisijskimi kuponi,« je povedal Leben. Slovenija bo svojo domačo nalogo opravila tudi s pripravo dolgoročne podnebne strategije do leta 2050. »Moramo biti zgled in narediti vsaj svoj del, če se že na mednarodnem terenu države med sabo ne morejo dogovoriti,« je prepričan okoljski minister.


O Tešu odloča vlada


Na vprašanje Dela, kaj bo ambiciozna Slovenija storila s Tešem 6, projektom črpanja plina v Petišovcih in kako bo spremenila promet, je Leben odgovoril, da bodo emisije Teša 6 vključene v dogoročno podnebno strategijo in v energetski koncept. »Predlagal bom drzno politiko, to pomeni zmanjševanje emisij. Kaj bo s tako investicijo, pa se bo morala odločiti vlada,« je dodal. Opozoril pa je na srečanje z nizozemskim kolegom v Katovicah. »Pri njih se je vlada odločila, da bodo termoelektrarne zaprli, tudi nove investicije,« je pojasnil.

Zelo nezadovoljni so bili tudi mladi, ki so politike označili za nezrele. FOTO: Czarek Sokolowski/Ap
Zelo nezadovoljni so bili tudi mladi, ki so politike označili za nezrele. FOTO: Czarek Sokolowski/Ap


Za projekt pridobivanja plina v Petišovcih potekata dva postopka na agenciji za okolje. »Gre za neodvisne postopke, v katere se ne nameravam vmešavati, počakati moramo na njihove izide,« je odgovoril. Glede prometa, pa je spomnil, da v podnebnem programu država ne bo več subvencionirala avtobusov na plin, temveč samo električne in na vodik oziroma gorivne celice.


Vrečk ne bo več


Po Lebnovi napovedi bo ministrstvo še danes poslalo trgovskim verigam v Sloveniji vabilo na pogovore o tem, kako zmanjšati porabo plastičnih vrečk v državi. Leben želi, da pod pulti blagajn plastičnih vrečk sploh ne bi bilo mogoče več dobiti. Prepoved brezplačnih vrečk bi sicer pomenila, da lahko trgovci vrečke prodajajo. Jutri naj bi poslanci potrdili tudi zakon o interventnem odvozu odpadne embalaže, s katerim bodo po prepričanju ministra naredili še en korak naprej k ureditvi tega področja«.

Preberite še:

Komentarji: