Minister Leben občini Vrhnika obljubil sodelovanje

Predstavniki občine in civilne iniciative zahtevajo vstop v inšpekcijski postopek in ponovni pregled okoljevarstvenega dovoljenja.  
Fotografija: V začetku februarja je Kemis začel delovati s polnimi zmogljivostmi. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
V začetku februarja je Kemis začel delovati s polnimi zmogljivostmi. FOTO: Roman Šipić

Predstavniki vrhniške občine in civilne iniciative Eko Vrh, ki si že vse od požara v Kemisu maja 2017 prizadevajo, da bi postali stranski udeleženci v inšpekcijskem postopku odločanja gradbene inšpekcije o sanaciji objekta Kemisa, so se sestali na za novinarje zaprtem sestanku pri okoljskem ministru Juretu Lebnu.

»Zadovoljni smo, da smo prvič po letu in pol dobili možnost, da ministru povemo svoja stališča, skrbi in zahteve oziroma želje glede naših težav,« je ob koncu enournega sestanka povedal vrhniški župan Daniel Cukjati.

Ministru so predlagali, naj se občino aktivno vključi v postopke presoje okoljevarstvenega dovoljenja Kemisa in skladno z odločbo upravnega sodišča v postopek presoje gradbene inšpekcije, ali Kemis za sanacijske posege, ki jih je sicer že zaključil, potrebuje novo gradbeno dovoljenje. Občina in Eko Vrh zahtevajo odprtje okoljevarstvenega dovoljenja, ki je bilo Kemisu izdano leta 2013, in ugotovitev njegove ustreznosti. Zanima jim predvsem, ali je bila pravilno izvedena presoja vplivov na okolje. Kriminalistična policija je namreč pri pregledu Kemisovega okoljevarstvenega dovoljenja ugotovila, da so kot vplivno območje, do katerega lahko seže onesnaženje, navedene meje parcele podjetja, kar se je ob požaru pokazalo za hudo zmotno, smo pisali v Delu.

Delegacija z Vrhnike pri ministru Lebnu: od leve proti desni: župan Daniel Cukjati, Andrej Markovič (Eko Vrh), Vesna Kranjc (direktorica občinske uprave), odvetnik Tomaž Petrovič. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Delegacija z Vrhnike pri ministru Lebnu: od leve proti desni: župan Daniel Cukjati, Andrej Markovič (Eko Vrh), Vesna Kranjc (direktorica občinske uprave), odvetnik Tomaž Petrovič. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek


Glede gradbenega dovoljenja pa občina in civilna iniciativa že ves čas vztrajata, da bi Kemis za sanacijske posege na poškodovanem objektu potreboval gradbeno dovoljenje. Ministrstvo za okolje oziroma gradbeni inšpektorat je zahtevo občine, podkrepljeno s tožbo, že dvakrat zavrnil. V pritožbi občine proti zadnji zavrnitvi ministrstva je upravno sodišče pred kratkim primer ponovno vrnilo v odločanje gradbenemu inšpektoratu. Po naših informacijah sodišče tokrat zahteva, naj se okoljsko ministrstvo oziroma gradbeni inšpektorat v trenutku odzove in odgovori, ali Kemis potrebuje gradbeno dovoljenje. 

»Pri presoji obeh zadev potrebujemo sodelovanje inšpekcije in ministrstva, in smo tudi dobili ponujeno roko,« je povedal predstavnik civilne iniciative Eko Vrh Andrej Markovič. Minister Leben je po besedah Markoviča »dal vedeti, da lahko da pobudo za odprtje in presojo okoljevarstvenega dovoljenja. Strinja se tudi, da bi občina Vrhnika morala postati stranka v postopku gradbene inšpekcije. Smo pa dogovorjeni, da se bomo še srečali in pogovarjali.«

Eko Vrh in tudi (novi) vrhniški župan Cukjati še vedno vztrajajo pri zahtevi, da mora Kemis oditi z Vrhnike. »Sklep občinskega sveta je jasen, civilna družba tudi, ampak za to si bomo prizadevali civilizirano,« je poudaril Markovič.

Kemis je v začetku februarja končal še drugo fazo sanacije po požaru, in začel delovati s polnimi zmogljivostmi. V sanaciji, ki je stala 6,5 milijona evrov – 5,5, milijona evrov zanjo je dobil od zavarovalnice – so med drugim namestili novi protipožarni sistem in zgradili bazen za požarno vodo. Novi protipožarni ukrepi po zatrjevanju direktorja Kemisa Boštjana Šimenca zagotavljajo, da se »takšen požar na tak način kot leta 2017 ne more ponoviti«.

Komentarji: