Moravčani zaradi Termita grozijo z državljansko nepokorščino

Zadnjo raziskavo onesnaženosti, ki jo je plačala občina, izvedel zasebni raziskovalec, ki to ni. 
Fotografija: V opuščenih Termitovih peskokopih v Drtiji so nevarni odpadki, še naprej trdijo v moravški občini in v civilni iniciativi. FOTO: Janez Petkovšek
Odpri galerijo
V opuščenih Termitovih peskokopih v Drtiji so nevarni odpadki, še naprej trdijo v moravški občini in v civilni iniciativi. FOTO: Janez Petkovšek

»Želimo povedati koliko je ura, ki kaže Sloveniji iz moravške doline. Zelo malo časa je ostalo za preprečitev ekološke katastrofe širše razsežnosti.« S temi besedami je župan občine Moravče Milan Balažic opozoril, da so se razmere za tamkajšnje prebivalce zaradi delovanja podjetja Termit v zadnjih petih mesecih, odkar sta občina in lokalna civilna iniciativa opozorili na problematiko sanacije peskokopov, le še poslabšale.

»Tovornjaki smrti še vedno nemoteno vozijo svoj tovor skozi moravško dolino.« Po navedbah župana Balažica vsako leto pripeljejo okoli 100.000 ton odpadkov, med njimi tudi nevarne, za katere Termit nima okoljevarstvenega dovoljenja. »Mesečno se iz moravške kotline kotalijo milijoni evrov dobička, prebivalci pa so odpravljeni s 50.000 evri letne koncesnine.«

Raziskava je pokazala na strupene snovi v Drtijščici in Stražci, vzroka zanje ni iskala. FOTO: Ljudska Iniciativa Moravče
Raziskava je pokazala na strupene snovi v Drtijščici in Stražci, vzroka zanje ni iskala. FOTO: Ljudska Iniciativa Moravče


Občina je po besedah Balažica že s štirih strani obkoljena z jamami, v katere se navažajo odpadki. Zadnja v velikosti kvadratni kilometer in globine 200 metrov je bila izkopana okoli 200 metrov od osnovne šole in vrtca. »Pred letom dni je bil na tem območju lep gozd, danes pa pokrajina spominja na Mars ali Luno.« Jama leži le nekaj metrov od novega črpališča vode Soteska, ki je bilo zgrajeno z evropskimi sredstvi. »Izcedne vode pronicajo v zemljo in onesnažujejo edini neomadeževani vir pitne vode« v dolini. Med odraslimi je tudi vse več raka in silikoze, pri otrocih pa astme, je povezavo med temi boleznimi in dejavnostjo Termita nakazal Balažic.
 

Vodotoka onesnažena, vzrok ni znan


Analize, ki jih je naročila občina leta 2007, 2017 in februarja letos, kažejo »enako, porazno stanje«. Biološki testi potoka Drtijščica, pritoka Stražca in iztočnega potoka iz Drtijskega jezera, ki tečejo v bližini deponije podjetja Termit – izvedel jih je biolog Peter Firbas –, so pokazali, da Drtijščica in Stražca vsebujeta genotoksične in citotoksične snovi. Potočne vode pri ribah spodbujajo indukcijo mikronukleusov v krvi (kar kaže na kromosomske poškodbe), pri testnih rastlinah navadne čebule pa zavirajo rast korenin in prav tako spodbujajo kromosomske poškodbe. Ugotavljanje vzroka pojavljanja strupenih snovi v vodi ni bilo predmet raziskave, a ta nakazuje, da se val onesnaženja giblje od Drtijskega jezera proti Drtijščici. 



Jurij Kočar, eden od članov ljudske iniciative Moravče, je pozval k preveritvi, za kakšne strupe natančno gre, in kako varen je ribolov v onesnaženih vodotokih; posebej zaskrbljujoče je, da je v bližini deponije ribogojnica, je poudaril. 
 

V Termitu naj bi ovirali uradno vzorčenje


V Moravčah nestrpno pričakujejo tudi rezultate analize onesnaženosti, ki jo je naročil nekdanji okoljski minister Jure Leben. Vzorčenje je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano iz Maribora, potekalo je med drugim in devetim aprilom, rezultati pa bodo predvidoma junija. Kočar je povedal, da so v Termitu ovirali navzočnost predstavnikov civilne iniciative pri vzorčenjih. Njihova predstavnica ni smela biti pri jemanju vzorca vode, saj je predsednica Termita dejala, da je civilna iniciativa tista, ki zastruplja vode. Civilna iniciativa je lahko določila le eno lokacijo za izkope, vse ostale je določil Termit, ki je izbral večinoma ista mesta, na katerih je vzorčil Geološki zavod Slovenije (rezultatom tega v civilni iniciativi ne zaupajo). Na podlagi rezultatov analize, tako Kočar, ne bo mogoče zaključiti, ali so bili na območju odloženi tudi nevarni odpadki iz Kemisa. Vzorčevalci pri odvzemu vzorcev tudi niso vrtali do matične podlage.

Sanacija peskokopov se izvaja z navozi odpadnega materiala. FOTO: Tomi Lombar
Sanacija peskokopov se izvaja z navozi odpadnega materiala. FOTO: Tomi Lombar


V Termitu očitno ne zaupajo strokovnjakom iz mariborskega inštituta, menijo v moravški civilni iniciativi, saj so sočasno z uradnimi vzorčevalci vzorce jemali zaposleni z ljubljanskega zavoda za gradbeništvo, ki ga je podjetje najelo. Najbolj se je zapletlo pri bagrskem izkopu črne vreče, za katero so zaposleni podjetja poskrbeli, da je pred analizo vsebine izginila. Zapletalo se je tudi s hrambo vzorcev, ki so več dni ostali na parceli Termita, varovali pa so jih zaposleni podjetja, je zaplete našteval Kočar.
 

V sredo sestanek z ministrom Zajcem


»Glede na število analiz pričakujemo, da bo država, ki je najbolj odgovorna za stanje, začela ukrepati,« je dejal župan Milan Balažic. V sredo se bodo predstavniki občine in civilne iniciative sestali z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, mu predstavili stanje in zahtevali ukrepe. Pričakujejo sonaravno sanacijo izkopov z naravnimi materiali, prepoved dovoza industrijskega odpadkov, izkop in odvoz nevarnih odpadkov – Balažic trdi, da so ponekod zakopani tudi sodi s fenolom in drugi nevarni odpadki ter da obstajajo priče teh dejanj –, ter omejitev delovanja in sčasoma zaprtje podjetja Termit.

»V preteklih letih smo Moravčani pokazali veliko potrpežljivosti, zdaj nas ta počasi mineva,« je posvaril Balažic, ki je napovedal začetek stopnjevanja pritiska na državo z vsemi demokratičnimi sredstvi: državljansko nepokorščino, zaprtjem državne ceste, po kateri vozijo tovornjaki z odpadki za zasutje jam, blokado delovanja Termita. Vložili bodo tudi zahtevo za interpelacijo zoper okoljskega ministra, če ta ne bo ukrepal, in, če bo treba, po pravico šli tudi na sodišče Evropske unije. »Gre za vprašanje preživetja. Ne bodo dovolili, da država ubija državljane. Če ne stori nič za preprečitev zbolevanja za težkimi boleznimi, je to sistematični uboj.«
 

Termit: zgolj ena v nizu provokacij občine


V Termitu so se odzvali z navedbo, da gre v primeru novinarske konference občine za »zgolj še eno v nizu provokacij ter stopnjevanja pritiska tako na Termit kot tudi na ministrstvo za okolje in prostor in izvajalce analiz«. Cilj naj bi bil doseči izvedbo preizkusov tako, da okoljsko ministrstvo ne bi imelo pravne podlage za odškodninsko tožbo zoper občino Moravče, ki jo je ob naročilu analiz obljubil nekdanji minister Jure Leben v primeru krive prijave, poroča STA. 

Prepričani so, da bodo neodvisne analize, pri katerih so sodelovali tudi predstavniki ljudske iniciative Moravče, najbolj kredibilen pokazatelj stanja na terenu. Znova pa so zagotovili tudi, da je Termit družbeno odgovorno podjetje, ki spoštuje vsa izdana okoljevarstvena dovoljenja in vso relevantno zakonodajo.

Na dogajanje v Moravčah se je odzvala tudi nosilka liste Povežimo se na volitvah v Evropski parlament Urša Zgojznik, ki se je postavila na stran Moravčanov. »Strinjam se, da je tam problem,« je povedala v izjavi za medije v Ljubljani in se zavzela za njegovo aktivno reševanje. »Sprenevedanje inšpektorjev, da ni nič narobe, in delovanje oblasti na roko posameznih podjetij je običajna praksa, ki ji bomo enkrat morali narediti konec,« je poudarila.

Komentarji: