Plastika tudi v najglobljih delih oceanov

Mikroplastika zamaši prebavila in omeji mobilnost morskih živali.
Fotografija: Očitno ni predela oceanov, v katerega ne bi zašla plastika. Foto Nasa
Odpri galerijo
Očitno ni predela oceanov, v katerega ne bi zašla plastika. Foto Nasa

Tudi najgloblji morski jarki niso dovolj odročni, da bi bili varni pred plastiko, je pokazala študija, ki se je osredotočala na globokomorske organizme. Znanstveniki, kot navaja Guardian, so našli mikroplastiko v prebavilih organizmov v Marianskem jarku in petih drugih krajih na globini več kot 6000 metrov. Sklepna ugotovitev: »Velika verjetnost je, da ne obstaja morski ekosistem, ki ni bil prizadet zaradi onesnaženja s plastiko«.

Študija, objavljena v znanstveni reviji Royal Society Open Science, opozarja, da nerazgradljive snovi v naših oblekah in embalaža zaide prek rek v morje, kjer razpada na vse manjše delce in hkrati tone proti dnu. Problem je znan že dolgo in je tudi dobro viden: zaradi plastike poginjajo morske ptice, morski sesalci, a ta študija razkriva, da je problem še precej globlji.

Raziskovalci so ujeli organizme iz najglobljih delov oceanov: Perujsko-čilskega, Kermadeškega, Novohebridijskega, Japonskega, Boninskega in že omenjenega Marianskega jarka. Mikroplastiko so našli v postranicah iz reda rakcev. In globlje kot je bilo območje, v katerem so ujeli rakce, več plastike so le-ti pojedli. V vseh vzorcih iz Marianskega jarka, ki je globok skoraj 11 kilometrov, so našli mikroplastiko. Šlo je za s poliestrom ojačan bombaž, polivinil in polietilen.

Ko je plastika enkrat tam, ne more več nikamor, je poudaril Alan Jamieson iz Univerze v Newcastlu, ki je bil glavni avtor študije.

Kako onesnaževanje vpliva na globokomorska bitja, še ni povsem jasno. A znanstveniki predvidevajo, da podobno kot pri drugih živalih. Mikroplastika zamaši prebavila in omeji njihovo mobilnost.

Komentarji: