Skoraj 150 kitov poginilo na obali Nove Zelandije

Na Novi Zelandiji na leto v povprečju opazijo okoli 85 primerov nasedlih kitov. 
Fotografija: Na obali je poginilo okoli 145 kitov glavačev. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Na obali je poginilo okoli 145 kitov glavačev. FOTO: AFP

Do 145 kitov glavačev je poginilo na odročni obali Nove Zelandije. Pristojne službe so morale sprejeti zelo neprijetno odločitev, da številne nasedle kite evtanazirajo. Trpeče kite je odkril pohodnik na otoku Stewart okoli 30 kilometrov od južne obale novozelandskega Južnega otoka. Polovica kitov je že poginila, drugi so bili v izjemno slabem stanju. Območje je zelo težko dostopno in pristojni izbire, kako jim pomagati, niso imeli.

»Na žalost je bila verjetnost, da kite znova spravimo v morje, zelo majhna,« je dejal Ren Leppens z vladnega oddelka za ohranjanje narave. 

»Odročna lokacija, pomanjkanje osebja in slabo stanje kitov so nas vodili v najbolj humano odločitev, da jih evtanaziramo. A to je vedno srce parajoče,« je dodal. 

Ta konec tedna so na Novi Zelandiji sicer odkrili kar štiri lokacije nasedlih kitov. Na skrajnem severu so našli 12 pritlikavih ork, osem preživelih so s tovornjaki prepeljali z vzhodne obale Ninety Mile na zahodno obalo Rarawa, kjer so pogoji za izpust v vodo boljši. Daren Grover iz okoljevarstvene skupine Jonah je pojasnil, da bodo na vzhodni obali varnejši in da so jih zaščitili, da ne bi spet priplavali na obalo.



Še enega kita glavača so našli poginulega v zalivu Doubtless, poginulo samico malega glavača pa so našli na obali Ohiwa na zahodni obali Severnega otoka. 

Na Novi Zelandiji so takšni dogodki pogosti, saj v povprečju na leto opazijo okoli 85 primerov nasedlih kitov, praviloma gre za posamezne živali. 

Zakaj se kiti in delfini poženejo na obalo, ni povsem jasno, a med vzroki so bolezen, napačna presoja lokacije ali geografskih značilnosti, hitra menjava plime in oseke, ekstremni vremenski pojavi ali beg pred plenilci. 

Preberite še:

Komentarji: