Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Slovaška opušča premog že do 2023

Nova predsednica države in predsednik vlade sta tudi za ogljično nevtralnost Evrope.
Slovaško sporočilo vsem sosedam v regiji je, da je opustitev premoga mogoča. FOTO: Shutterstock
Slovaško sporočilo vsem sosedam v regiji je, da je opustitev premoga mogoča. FOTO: Shutterstock
19. 6. 2019 | 18:15
19. 6. 2019 | 18:42
2:29
Ljubljana - Slovaška bo opustila kurjenje premoga do 2023, sta v skupni izjavi povedala nova slovaška predsednica Zuzana Čaputová in predsednik vlade Peter Pellegrini in napovedala podporo predlogu, da bo Evropska unija do 2050 emisijsko nevtralna.

Slovaški Greenpeace je to pozdravil, podobno kot druge okoljevarstvene organizacije po svetu. »Če bo predsednik vlade držal besedo, bo Slovaška prva država Višegrajske skupine, ki se je uradno odločila za konec proizvodnje elektrike iz premoga. Ob tem se je Slovaška pridružila 21 državam Evropske unije, ki že podpirajo ogljično nevtralnost do 2050. To je pomemben korak za Slovaško, saj kaže pravo vodstvo v času podnebne krize,« pravi Radek Kubala iz Greenpeacea.

V organizaciji opozarjajo, da mora država skladno z odločitvijo za konec kurjenja pramoga sprejeti še akcijski načrt za preobrazbo regije Horná Nitra, kjer pa so že predvideli prihodnost brez rudarjenja. Končno odločitev vlade pričakujejo v začetku julija. V Greenpeaceu pričakujejo tudi, da bo vlada napovedano opustitev rabe premoga do 2023 vključila v nacionalni energetsko podnebni načrt. Zapiranje obeh premogovnih termoelektrarn Novaky in Vojany, pa tudi rudnika, mora biti pravično.


Poljska še bolj osamljena


»Slovaška z odločitvijo pošilja jasno sporočilo vsem drugim državam v vzhodni, srednji in jugovzhodni Evropi, da opustitev premoga ni le mogoča, temveč je edina pot naprej, če želimo uspešno nasloviti podnebno krizo,« menijo v Greenpeaceu.

Tudi Nemčija napoveduje zaprtje termoelektrarn na premog, a precej kasneje. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Tudi Nemčija napoveduje zaprtje termoelektrarn na premog, a precej kasneje. FOTO: Borut Tavčar/Delo


»S to zgodovinsko napovedjo je Slovaška končno nehala delovati kot sodelavec v zločinu s Poljsko, ko gre za kurjenje premoga in krepitve podnebne krize. Poljska vlada je zdaj še bolj izolirana kot zagovornica premoga in ubijalka podnebja. Večina Poljakov želi opustitev premoga do 2030, vendar jih vlada pri tem zadržuje,« pravi Iwo Łoś iz poljskega Greenpeacea.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine