Starejši si tudi lahko privoščijo samooskrbo

Na pravo streho postavijo sončno elektrarno, jo redno preverjajo, lastniki pa varčujejo.
Fotografija: Še veliko streh je prostih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Še veliko streh je prostih. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana - Izbira sonca namesto fosilnih goriv je vsekakor boljša in bolj racionalna odločitev, tako z vidika prihrankov (privarčujemo lahko do 75 odstotkov računa za električno energijo), kot z vidika ohranjanja okolja. Sončna elektrarna se izplača vsakomur, še posebej pa tistim z večjo porabo električne energije, pravijo v Gen-I.

Osnovni pogoj za postavitev sončne elektrarne sta nepremičnina in streha, ki izpolnjuje tehnične pogoje. »Ker je višina naložbe v postavitev sončne elektrarne za samooskrbo odvisna od več dejavnikov, je tudi doba vračanja naložbe različna in v povprečju znaša okrog 12 let, s pridobitvijo nepovratne finančne spodbude oziroma subvencije Eko sklada pa se investicija lahko povrne tudi v 10 letih, sončna elektrarna pa bo delovala 30 let in več,« pravijo v Gen-I.

Dodajajo, da se v praksi račun za električno energijo zmanjša takoj, ko elektrarna prične delovati oziroma, ko je elektrarna priključena v omrežje. Na mesečnem računu ostane le še strošek obračunske moči in prispevek za obnovljive vire (OVE) in soproizvodnjo elektrike in toplote z visokim izkoristkom (SPTE). »Ti dve postavki sta vezani na priključno moč posameznega priključka in ne na porabo, zato ju je treba plačati tudi v primeru, da na merilnem mestu ni porabe električne energije. Postavke, povezane s količino električne energije, pa se doplačuje samo za število kilovatnih ur (kWh), ki bodo predstavljale razliko med prevzeto in oddano delovno električno energijo ob koncu koledarskega leta,« pojasnjujejo v Gen-I.

Tudi toplota sonca je koristna. FOTO: Katarina Nemanič
Tudi toplota sonca je koristna. FOTO: Katarina Nemanič


V podjetju SunContract tudi zatrjujejo, da se naložba splača tudi starejšim. »Z investicijo postanejo samozadostni, zmanjšajo stroške električne energije ter prispevajo k čistejšemu okolju tudi prihodnjih generacij,« pravijo.

»Že pri prvem obisku svetovalca podjetja Sonce energija se lahko stranka odloči za paket Prehod na sonce, s katerim takoj zniža stroške električne energije do 30 odstotkov. Z namestitvijo sončne elektrarne pa se strošek zniža na minimum, zgolj na stroške priključitve v omrežje. V primeru najema posojila za postavitev sončne elektrarne je strošek obroka, ki ga plačuje posameznik za posojilo, navadno nižji od stroška električne energije, ki so ga stranke imele pred namestitvijo sončne elektrarne,« dodajajo v SunContractu.


Ponudba za socialno šibkejše


»Ker želimo omogočiti čim večjo dostopnost sončnih elektrarn, omogočamo različne sheme ugodnega GEN-I financiranja: poleg takojšnjega plačila omogočamo tudi plačilo na obroke, in sicer kratkoročno 7-letno brezobrestno odplačilo ter do 15-letno potrošniško kreditiranje, pri čemer je mesečni obrok približno enak višini mesečnega računa za plačilo elektrike,« povedo v Gen-I.

»Socialno šibkejšim navadno priporočamo 100-odstotno financiranje naložbe na Eko skladu, ki stranki olajša dostop do investicije. Po odplačilu posojila pa imajo prihranke pri stroških električne energije od 70 do 300 evrov na mesec,« pa odgovarjajo v SunContractu. V obeh družbah pomagajo urediti vso dokumentacijo.


Vzdrževanje elektrarne


Na vprašanje, kako je z vzdrževanjem teh elektrarn, saj vsaj nekateri starejši ne bodo plezali na strehe, so v Gen-I odgovorili, da kupcem omogočajo sklenitev paketa vzdrževanja mikro sončne elektrarne za popolno brezskrbnost, tako, da lahko skrb za vzdrževanje prepustijo strokovnjakom. Paket vsebuje sprotni odziv izvajalca, tedenski pregled delovanja elektrarne z daljinskim nadzorom in fizični pregled vsaki dve leti.

Veliko starejših ne bi plezalo na streho za popravila.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Veliko starejših ne bi plezalo na streho za popravila.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Sonce energija, partner platforme SunContract, ponuja svojim strankam tudi vzdrževanje sončnih elektrarn, saj imamo usposobljene in certificirane vzdrževalce,« pa pravijo v SunContractu.


Veter in toča


Vremenske razmere se spreminjajo, več je ekstremnih dogodkov, zato je pomembna tudi odpornost sončnih elektrarn. »Komponente, ki sestavljajo sončno elektrarno so ustrezno testirane in certificirane ter lahko kljubujejo različnim vremenskim pogojem. Sončni paneli so mehansko odporni na točo premera 25 milimetrov,« odgovarjajo v Gen-I.

V SunContractu pa pravijo, da ima Sonce energija izkušnje s postavljanjem sončnih elektrarn že od leta 2007. »V tem obdobju smo izvedli več kot 400 projektov in v celotnem obdobju na naših projektih ne beležimo nobene škode zaradi vetra ali toče,« zatrjujejo.

Preberite še:

Komentarji: