V požarih poginilo na stotine koal. Samec na fotografiji je imel srečo

»Kar se ponavadi zgodi v požarih, je to, da koale splezajo na vrh drevesa in se stisnejo v kroglico.«
Fotografija: Dehidriran in poškodovan samec koale se zdravi v bolnišnici za koale v mestu Port Macquarie FOTO: Saeed Khan AFP
Odpri galerijo
Dehidriran in poškodovan samec koale se zdravi v bolnišnici za koale v mestu Port Macquarie FOTO: Saeed Khan AFP

Na stotine koal je poginilo v divjanju požarov v avstralskem Nove Južnem Walesu. Ogenj je domnevno vzniknil po udaru strele in se nato razširil na več kot 2000 hektarjev, med drugim je v bližini obalnega mesta Port Macquarie zajel tudi območje, kjer prebivajo sivi medvedki.

Vodja klinike za koale Sue Ahston je pojasnila, da je populacija na tem območju izjemno pomembna, saj je genetsko zelo raznolika, kar je ključno za ohranjanje katerekoli vrste. Koale imajo to smolo, da jih lastni obrambni mehanizem vodi v pogubo. »Kar se ponavadi zgodi v požarih, je to, da koale splezajo na vrh drevesa in se stisnejo v kroglico.« Če si uspejo rešiti življenje, pa so pogosto opečene. Zaradi poškodovanih tačk nato ne morejo plezati in priti do hrane.

Koale sicer uradno niso ogrožena vrsta, a prav tako se soočajo z izgubo življenjskega prostora.

FOTO: Saeed Khan AFP
FOTO: Saeed Khan AFP


Na posnetku je samec koale, ki so ga reševalci poimenovali Paul, ki je bil poškodovan in se zdaj zdravi v omenjeni bolnišnici, kjer lahko zdravijo do 40 koal. 

Komentarji: