Aktualni generalni direktor RTV Slovenija imenovan še za naslednja štiri leta

Programski svet dosedanjemu generalnemu direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu podelil nov mandat.
Fotografija: Pobudo za nov razpis je dal Grah Whatmough sam. Kot je navedel, ker naj bi žel preveriti, ali ima zaupanje programskega sveta v novi sestavi. FOTO: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Odpri galerijo
Pobudo za nov razpis je dal Grah Whatmough sam. Kot je navedel, ker naj bi žel preveriti, ali ima zaupanje programskega sveta v novi sestavi. FOTO: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Andrej Grah Whatmough, ki je bil na funkcijo generalnega direktorja imenovan lani, je pobudo za nov javni razpis dal sam. Kot je dejal, si je želel preveriti, ali ima zaupanje programskega sveta v novi sestavi. Večino v njej je izbrala koalicija Janeza Janše. A šele po tem, ko je Grah Whatmough danes dobil večinsko podporo – 23 od skupno 29 programskih svetnikov ga je podprlo, 4 so bili proti –, se je programski svet seznanil z njegovim odstopom. Le tako so mu namreč lahko podelil nov štiriletni mandat. Nov mandat začenja v petek.

V predstavitvi je Grah Whatmough tako kot prvič navedel, da svojo vlogo vidi v finančnem poslovnem delu, ne vsebinskem. »Absolutno bom ob morebitni izvolitvi sprejemal odločitve čim bolj v dialogu,« je odgovoril na vprašanje o komunikaciji z zaposlenimi, ki so več njegovim potezam v zadnjem času ostro nasprotovali. Poudaril je celo, da mu je žal, da se ni pogovoril z direktorjem Radia Slovenija Mirkom Štularjem, preden je spremenil izvedbeni akt, ki ne predvideva več soglasja radijske strani ob imenovanju urednika uredništva MMC. To imenovanje lahko zdaj opravi televizijska stran sama.

image_alt
Priprave na podreditev MMC

»Še bolj bom iskal konsenz,« je nadaljeval generalni direktor in dodal, da če ta ne bo mogoč, bo vseeno on sprejel odločitev. A da si ne želi, da bi s svojo manj intenzivno komunikacijo povzročal težave tej hiši.

Prijava Graha Whatmougha je bila edina popolna in pravočasna na razpis, ki v nasprotju s tistim prejšnje leto od kandidatov ni zahteval triletnih izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. Po mnenju nekdanjega direktorja Igorja Kadunca teh izkušenj Grah Whatmough nima, zato je njegovo prejšnje imenovanje izpodbijal na delovnem in socialnem sodišču.

Komisija za izvedbo razpisnega postopka je kot nepravočasno tokrat označila prijavo Natalije Gorščak, nekdanje direktorice TV Slovenija, saj na RTV Slovenija ni prispela do 9. marca do 12. ure. Priporočeno jo je oddala že dan pred tem. A ker so programski svetniki v razpisu navedli, da velja prejemna teorija, pri čemer niso izpostavili, kaj to pomeni za oddajo poštnih pošiljk, jim je tudi odvetnik Jani Soršak svetoval, da naj jo obravnavajo kot nepravočasno. Po njegovem se v tem primeru ne uporablja niti zakon o upravnem postopku, ki določa, da če je vloga poslana priporočeno po pošti, se za dan, ko je organ prejel vlogo, šteje dan oddaje na pošto. Če bi ga hoteli uporabiti, bi to po njegovem morali navesti v razpis. Pravno varstvo zoper to odločitev je tudi po njegovih besedah mogoče.

Po besedah Graha Whatmougha prijava Natalije Gorščak za direktorico TV Slovenija – to funkcijo je doslej kot vršilec dolžnosti opravljal Valentin Areh – ni bila popolna. Razpis za to funkcijo bo ponovljen. Do imenovanja novega direktorja TV Slovenija bo to funkcijo opravljal kar generalni direktor Grah Whatmough.

image_alt
Bizarnosti zaupnice Andreja Graha Whatmougha

Preberite še:

Komentarji: