Za mizami le štiri osebe

Vsekakor odprtje teras vliva optimizem, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.
Fotografija: Odprtje teras se obeta v osmih regijah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Odprtje teras se obeta v osmih regijah. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Od prihodnjega ponedeljka do vključno 25. aprila bo v osmih regijah – goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski – dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti na terasah in vrtovih gostinskih obratov med 7. in 19. uro, ob upoštevanju vseh higienskih navodil. Prav tako bo zaradi ukinitve omejitve nočnega gibanja v vseh regijah omogočen osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, brez časovne omejitve. Podaljšujejo se tudi vse izjeme, ki so veljale že v do zdaj veljavnem odloku o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom.

image_alt
S ponedeljkom v osmih regijah dovoljena strežba na terasah in vrtovih


Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je poudaril, da se vseskozi zavzemajo za sproščanje ukrepov, da bi s tem upoštevali interese in želje gospodarstva. A prva sta zdravje in varnost, zato gre za premišljeno sproščanje ukrepov. 

»Opravljanje gostinske dejavnosti na terasah in vrtovih gostinskih obratov mora biti v skladu z zdravstvenimi navodili. Gre za sedečo postrežbo, med mizami mora biti dovolj velika razdalja, za mizami lahko sedijo štiri osebe,« je povedal. Ni pa potrebno, da so osebe iz istega gospodinjstva, kar določa ukrep, ki govori o prepovedi zbiranja.

Zajc je dodal, da vsekakor odprtje teras vliva optimizem. »Tako gostinci kot tudi državljani bomo nekoliko lažje zadihali. V želji, da ohranimo dejavnosti še naprej odprte, polagamo na srce izvajalcem storitev in gostom, da strogo upoštevajo navodila in pogoje, ki jih narekuje NIJZ. Vsi sprejeti ukrepi so namreč tu z namenom, da se kot država čim prej obarvamo zeleno in s tem vrnemo v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo,« je poudaril. Kaj bo po tem tednu odprtja teras, še ni jasno, a če bo epidemiološka slika ugodna, bodo ostale odprte.


Za sindikat premalo 


V sindikatu z novim vladnim odlokom niso zadovoljni. Sprašuje se namreč, kaj bo s subjekti, ki nimajo vrtov in teras. Kot so danes v sporočilu za javnost spomnili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, je panoga zaprta že vse od 19. oktobra lani, povzročena škoda pa je bistveno večja od tiste, ki bi nastala, če bi gostinci delali ob doslednem spoštovanju ukrepov in nadzoru.

Od vlade in gospodarskega ministra sindikat zahteva, da se panoga zažene v celoti. Opozarjajo namreč, da terase ob slabem in hladnem vremenu ne bodo imele gostov, poleg tega pa vsi subjekti niti nimajo vrtov in teras.

Zajc je sicer na novinarski konferenci zatrdil, da o odpiranju gostinskih lokalov po italijanskem vzoru (kjer je ob spoštovanju določenih pogojev dovoljena strežba tudi v zaprtih prostorih lokalov) na vladi (še) niso razmišljali. 

»Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse! Če je dovoljeno druženje in sestankovanje politiki in biznisu, zahtevamo, da se omogoči normalno življenje tudi nam, državljankam in državljanom,« so medtem zapisali v sindikatu. Poudarili so tudi, da morajo delavci za preživetja delati. »Če ne želite razumeti, jim pokrijte ves dosedanji izpad dohodka in zagotovite stoodstotno nadomestilo plače,« so poudarili in dodali, da so vladni odloki povzročili nepopravljivo škodo.

Ogorčeni so, da so v interventnem zakonu, ki je v pripravi, ponovno kratko potegnili delavci. Predloga interventnega zakona za pomoč gostinstvu in turizmu, ki ga je Zajc predstavil v ponedeljek, v sindikatu še niso prejeli, vlado in gospodarskega ministra pa pozivajo k sprejetju ukrepa stoodstotnega nadomestila plač delavcem, ki jim je prepovedano delati.


Širjenje različic 


Mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je poudarila, da angleška različica prevladuje oziroma je to zdaj glavna različica koronavirusa. »Delež v zadnjem tednu je zrasel na 70 odstotkov. Druge variante virusa se ne širijo. Brazilske različice virusa od 8. tedna nismo več zaznali,« je pojasnila in dodala, da k sreči gre za linearno rast širjenja angleške različice, in ne za eksponentno.


Nadzor nad cepljenjem in nad spoštovanjem ukrepov 


V sedmih cepilnih centrih so bile ugotovljene določene neskladnosti, je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Šlo je za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oziroma za napake pri vodenju čakalnih seznamov, v enem primeru tudi za odstopanje podatkov s seznama cepljenja od dejanskega naročila odmerkov.

Policisti so v treh tednih opravili nadzore na 45.143 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Dnevno je to v povprečju 2150 nadzorov, je povedal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Poudaril je, da v kar 85 odstotkih izrečejo le opozorilo. Večinoma so se kršitve nanašale na neupoštevanje prepovedi zbiranja, nošenja mask in neupoštevanja omejitev gibanja. 

Včeraj je bilo opravljenih 4278 PCR-testov in 24.242 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 891 novih okužb (pred enim tednom kar 1527), je povedal tiskovni predstavnik vlade Uroš Urbanija. Številke potrjujejo pozitivne učinke 11-dnevnega obdobja strožjih ukrepov med velikonočnimi prazniki. Urbanija se je zahvalil vsem, ki smo se takrat držali ukrepov. 

Preberite še:

Komentarji: