Ali lahko aplikacije za usmerjanje do lokacij naredijo mesta prijazna uporabnikom invalidskih vozičkov?

Čeprav sem prikovana na invalidski voziček, sem se en dan vedla kot turistka in v domačem kraju preverila, ali mi lahko tehnologija olajša življenje.
Fotografija: Nobena aplikacija za pomoč gibalno oviranim ni idealna, je ugotovila novinarka Louise Bruton. FOTO: Louise Bruton
Odpri galerijo
Nobena aplikacija za pomoč gibalno oviranim ni idealna, je ugotovila novinarka Louise Bruton. FOTO: Louise Bruton

»Aplikacije za usmerjanje do lokacij morajo biti preproste za uporabo in ponujati prave informacije,« je povedal Matt McCann, izvršni direktor in ustanovitelj irskega podjetja Access Earth, ki ponuja aplikacijo za dostop do lokacij.

Uporabniki invalidskih vozičkov in druge invalidne osebe bi se precej lažje premikali po mestu, če bi imeli na voljo ustrezne aplikacije, ki z uporabo zemljevidov omogočajo dostop do restavracij, kopalnic, parkirnih hiš ter drugih prostorov in storitev.

Čeprav sem prikovana na invalidski voziček, sem se en dan vedla kot turistka in v domačem kraju preverila, ali mi lahko tehnologija olajša življenje.

Preizkusila sem štiri aplikacije. Prva me je usmerila proti trgovini, ki je že deset let zaprta. Pri drugi ni bilo na voljo ocen uporabnikov. Tretja me je obvestila: »Žal nam je, zdi se, da nismo zbrali nobenih dodatnih informacij o lokacijah na tem območju.« Zadnja me je poslala na 33-minutno vožnjo do parkirišča.

Invalidne osebe potrebujejo informacije, ki jih ponujajo aplikacije za usmerjanje do lokacij z zemljevidi, toda aplikacije, katerih delovanje je odvisno od ocen uporabnikov, imajo premalo vsebine.

Računalniški programerji bi morali sodelovati, saj vsaka nova aplikacija pravzaprav na novo izumlja, kako predstaviti informacije za dostop do lokacij. Čeprav lahko pametni telefoni odgovorijo na skoraj katerokoli vprašanje, aplikacije za usmerjanje po mestu ne morejo delovati samo na podlagi mnenja in ocen uporabnikov.

Komentarji: