Italija kljub rekordnemu številu okužb načrtuje rahljanje ukrepov

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Italija beleži rekordno število okužb. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Odpri galerijo
Italija beleži rekordno število okužb. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

21.00 Italija kljub rekordnemu številu okužb načrtuje rahljanje ukrepov

Italijanska vlada je danes sporočila, da načrtuje omilitev karantenskih predpisov za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi z novim koronavirusom. Milejši karantenski predpisi naj bi veljali za cepljenje proti covidu-19 in prebolevnike, je nocoj sporočil italijanski premier Mario Draghi.

Trenutno je v Italiji z 59 milijoni prebivalci v karanteni 2,5 milijona prebivalcev. Strokovnjaki predvidevajo, da naj bi jih bilo v naslednjih desetih dneh zaradi hitrega širjenja različice omikron že deset milijonov, kar bi lahko ohromilo državo.

V Italiji so danes ponovno zabeležili največ novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni doslej. V zadnjih 24 urah so potrdili 98.020 novih okužb, umrlo je 136 covidnih bolnikov, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočilo ministrstvo za zdravje.

17.50 WHO: Cunami okužb bo zdravstvene sisteme privedel do zloma

Cunami okužb z različicama novega koronavirusa omikron in delta bo zdravstvene sisteme potisnil na rob propada, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem je ponovno pozvala države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zelo sem zaskrbljen, da omikron, ki je bolj prenosljiv in kroži hkrati z delto, vodi v cunami primerov. To je in bo še naprej povzročalo ogromen pritisk na izčrpane zdravstvene delavce in zdravstvene sisteme, ki so na robu zloma,« je na današnji tiskovni konferenci poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tedros je še opozoril, da pritisk na zdravstvene sisteme ni posledica le novih okužb z novim koronavirusom, temveč tudi velikega števila zdravstvenih delavcev, ki zbolijo za covidom-19. Generalni direktor WHO je ponovno pozval države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, in opozoril, da bi poudarek na poživitvenih odmerkih v bogatejših državah lahko povzročil pomanjkanje cepiva v revnejših državah.

Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa skrbijo nove okužbe. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa skrbijo nove okužbe. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

16.10 V Franciji novo rekordno število okužb z novim koronavirusom

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 200.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je danes sporočil minister za zdravje Olivier Veran, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francoski minister za zdravje je v parlamentu pojasnil, da so v zadnjih 24 urah v državi potrdili 208.000 novih okužb, kar je več kot dan prej, ko so jih potrdili 179.807. Dejal je še, da je bilo približno 10 odstotkov francoskega prebivalstva v stiku z nekom, ki je okužen z virusom, ter da je verjetno, da cepljenje ne bo nudilo zadostne zaščite. 

15.30 Obvezno cepljenje zagovarja tudi Hojs

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je poudaril, da osebno zelo zaupa stroki in da je že v lanskem letu »interno zagovarjal uvedbo obveznega cepljenja«. Po njegovem razumevanju pa stroka takrat obveznega cepljenja ni podpirala. »Zdaj so se stvari očitno spremenile, imamo več študij, analiz in znanstvenih dokazov,« je dejal. Spomnil je, da bi bilo obvezno cepljenje sicer mogoče uvesti že po obstoječem zakonu o nalezljivih boleznih.

Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja se v zdravniških vrstah v zadnjem času stopnjujejo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja se v zdravniških vrstah v zadnjem času stopnjujejo. FOTO: Leon Vidic/Delo

15.25 Priznanje jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih Science Mamas' Vaccine Forum vročil priznanje jabolko navdiha. Poudaril je, da poslanstvo in delo prejemnic priznanja odraža značaj iztekajočega se leta in skupnih prizadevanj v boju z virusom.                                               

Ustanoviteljice spletnega foruma so doktorice znanosti Nataša Karas Kuželički, Simona Jurkovič Mlakar, Tijana Markovič, Jasna Omersel in Martina Gobec ter doktorska študentka Lucija Ana Vrščaj, pred kratkim pa sta se jim pridružili še doktorici znanosti Anja Pišlar in Nina Graselli Kmet.

14.00 Porast okužb z novim koronavirusom tudi v Avstriji in na Hrvaškem

Po božičnem koncu tedna se je trend padanja števila okužb z novim koronavirusom ustavil tudi v Avstriji - danes od tam poročajo o 3251 novih okužbah, s čimer se je število v dveh dneh več kot podvojilo. Porast okužb so zabeležili tudi na Hrvaškem, kjer so jih v zadnjem dnevu potrdili nekaj manj kot 5800.

Kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, za vse višjim številom okužb v Avstriji tako kot v drugih evropskih državah najverjetneje stoji različica omikron, ki se hitro širi. Obenem zaenkrat še vedno pada število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Trenutno je v bolnicah 1147 obolelih s covidom-19, kar je 52 manj kot dan pred tem. Intenzivno nego jih potrebuje 353 oziroma 19 manj kot dan prej. Umrlo je v zadnjem dnevu 17 covidnih bolnikov, kar je tudi povprečje zadnjega tedna dni, še piše APA. O porastu števila okužb poročajo tudi iz Hrvaške, kjer so jih v zadnjih 24 urah potrdili 5768, medtem ko so jih denimo pred tednom dni 4226, pred dvema tednoma pa 4671. Med obolelimi se jih 1868 zdravi v bolnišnicah, od tega jih pomoč ventilatorja potrebuje 237.

Umrlo je še 42 covidnih bolnikov, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

13.45 Strokovni svet UKC Ljubljana podpira uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19

Strokovni svet UKC Ljubljana je na današnji izredni seji soglasno sprejel sklep, s katerim predlagajo uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Tako odločitev so sprejeli »zaradi interesa in trpljenja« vseh covidnih in necovidnih bolnikov, ki traja dve leti in mu ni videti konca, je UKC Ljubljana odločitev sveta pojasnil na twitterju.

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sestavljajo strokovni direktorji klinik, vodi pa ga strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar.

Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja se v zdravniških vrstah v zadnjem času stopnjujejo. K uvedbi obveznega cepljenja so tako pozvali v Slovenskem zdravniškem društvu. K razmisleku o takšni odločitvi je večkrat pozvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je medtem pojasnila, da v skupini podpirajo uvedbo obveznega cepljenja za starejše od 50 let.

12.32 Na Poljskem največ smrtnih žrtev covida od aprila

Iz Poljske danes poročajo o najvišjem številu smrtnih žrtev med covidnimi bolniki v enem dnevu od aprila. V zadnjih 24 urah je umrlo 794 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Varšavi. V istem časovnem obdobju so potrdili še nekaj manj kot 15.600 novih okužb.

Po ocenah poljskih oblasti gre trenutni val epidemije v državi še skoraj v celoti pripisati koronavirusni različici delta. Uradno so doslej potrdili najmanj 25 primerov nove različice omikron, ki naj bi se še hitreje širila. Kljub temu se bodo od sredine meseca zaprte diskoteke in klubi na silvestrsko noč lahko izjemoma odprli. Število necepljenih obiskovalcev je pri tem omejeno na 100, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

12.14 Nemške zvezne dežele od izbruha pandemije ustvarile skoraj 60 milijard evrov dolga

Nemške zvezne dežele so od izbruha pandemije covida-19 skupaj nabrale za 57,6 milijard evrov novega dolga, kažejo podatki nemške tiskovne agencije dpa. Sicer visoki znesek je kljub temu precej manjši od prvotnih ocen, vsaj tri zvezne dežele pa nameravajo začeti odplačevati svoj dolg prihodnje leto.

Tako nameravajo svoj pandemični dolg prihodnje leto začeti odplačevati Spodnja Saška, Turingija in Baden-Württemberg. V začetnih dneh pandemije so oblasti 16 zveznih dežel skupno odobrile za več kot 100 milijard evrov novega dolga, kar ni nezanemarljiva poteza v državi, ki se zelo rada izogiba rdečih številk, poudarja dpa.

10.40 Hospitaliziranih 572 bolnikov, 190 na intenzivni negi; v torek umrlo 9 covidnih bolnikov

Po podatkih vlade v slovenskih bolnišnicah zdravijo 572 bolnikov, od tega 190 na intenzivni negi. V torek je umrlo devet covidnih bolnikov. V bolnišnicah zdravijo 14 bolnikov manj kot dan prej, število zdravljenih v enotah intenzivne terapije je manjše za 11. Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih je star 28, na intenzivni negi pa 21 let, je objavila vlada.

10.25 Slovenci razdeljeni pri obveznem cepljenju

Pri Valiconu so preverili, koliko Slovencev podpira obvezno cepljenje. Obvezno  cepljenje  »v  celoti«  podpira  slaba četrtina prebivalcev (23%), enak delež ga podpira »deloma«. Na drugi strani obveznemu cepljenju deloma nasprotuje slaba osmina vprašanih (12%), medtem ko mu v celoti nasprotuje več kot tretjina vprašanih (36%). Če ne upoštevamo 6% neopredeljenih, je sicer razmerje 51:49 v korist tistih, ki obveznemu cepljenju bolj nasprotujejo, a ker razlika ni statistično značilna, lahko povzamemo, da je javnost pri vprašanju obveznega cepljenja razdeljena na polovici. Za  primerjavo, v  prvi  polovici  julija  je  bilo  to  razmerje  56:46  (delež neopredeljenih je bil enak, 6%). Morda je zanimiva tudi primerjava stališča javnosti do uvedbe pogoja PCT v javnih prostorih. Sredi septembra, ko je bil ta pogoj uveden, je bilo razmerje 53:47 proti pogoju PCT, v zadnji meritvi pretekli vikend pa je podpora PCT pogoju že krepko večinska, razmerje je sedaj 65:35 v korist pogoju PCT, enako kot velja tudi za odnos do cepljenja na sploh. Trenutno je sicer v Sloveniji 1.519.000 ljudi, ki so cepljeni, ali pa so bolezen preboleli.

10.10 V Franciji ob rekordnem številu okužb podaljšanje zaprtja nočnih klubov

V Franciji so v torek poročali o rekordnem številu novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni - v predhodnih 24 urah so jih potrdili skoraj 180.000. Ob več dodatnih omejitvenih ukrepih, ki jih je naznanila vlada, je danes pristojni minister potrdil še, da bodo nočni klubi ostali vsaj tri tedne zaprti tudi v januarju.

V torek so francoske zdravstvene oblasti sporočile, da so v predhodnih 24 urah potrdili 179.807 okužb, kar je bistveno več kot dotedanji rekord približno 100.000 okužb, kolikor so jih potrdili v soboto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

9.45 V torek v Sloveniji potrdili 1863 okužb

V torek so ob opravljenih 5948 PCR-testih potrdili 1863 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov je bil 31,3-odstoten. Glede na oceno NIJZ je aktivnih primerov trenutno 16.528, kar je 337 več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1198, kar je 86 več kot dan prej, 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 781, kar je 15 več kot dan prej.

V torek so opravili tudi 93.852, katerih rezultate še preverjajo s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.249.041 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.188.463 ljudi.

8.33 V ZDA rekorden dnevni porast okužb

Iz ZDA so v torek poročali o največjem porastu dnevnih okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije, medtem ko se v državi še naprej širi bolj kužna nova različica omikron.

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v torek sporočil, da so v ponedeljek potrdili 441.278 novih primerov okužb. Ob tem so opozorili, da je to število verjetno toliko višje zaradi zamud pri poročanju med božičnimi prazniki. Tiskovna predstavnica centra je za spletni portal Politico tudi povedala, da pričakujejo stabilizacijo okužb v novem letu.

7.50 WHO opozarja na visoko tveganje, ki ga predstavlja omikron

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v novem tedenskem epidemiološkem poročilu opozarja, da nova različica novega koronavirusa omikron še vedno predstavlja zelo visoko tveganje in da bi lahko preplavila zdravstvene sisteme.

Medtem ko iz številnih držav zaradi večje kužnosti omikrona poročajo o rekordnem številu okužb, so iz WHO v torek zvečer sporočili, da je bilo v svetu v tednu od 20. do 26. decembra 11 odstotkov več okužb kot teden pred tem. Število smrti zaradi covida-19 je medtem ostalo podobno. V omenjenem tednu so po svetu potrdili skoraj pet milijonov novih primerov okužbe, umrlo pa je 44.000 ljudi, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije. Do 26. decembra je tako covid po svetu zahteval 5,4 milijona življenj.

Joe Biden je sporočil, da prepoved potovanj za zaščito javnega zdravja ni več potrebna. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Joe Biden je sporočil, da prepoved potovanj za zaščito javnega zdravja ni več potrebna. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
V torek so v Sloveniji ob 5948 PCR-testih potrdili 1863 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Črt Piksi
V torek so v Sloveniji ob 5948 PCR-testih potrdili 1863 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Črt Piksi

5.00 Biden potrdil ukinitev prepovedi poletov iz določenih afriških držav

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek potrdil, da bo v petek odpravil prepoved potovanj iz osmih afriških držav v ZDA, ki je bila uvedena po odkritju nove koronavirusne različice omikron. Bela hiša je ta ukrep sicer napovedala že pred dnevi.

Biden je sporočil, da prepoved potovanj za zaščito javnega zdravja ni več potrebna. Odpravljena bo takoj po polnoči v četrtek po lokalnem času v Washingtonu, kar je ob šestih zjutraj v petek po srednjeevropskem času. Omikron je že postal prevladujoča različica koronavirusa v ZDA, kjer se posledično močno krepi število okužb, vsaj med cepljenimi pa ne narašča število hospitalizacij in smrti.

0.30 Državni svet o vetih na protikoronski zakon in zakon o organiziranosti šolstva

Državni svet bo danes odločal o morebitnem odložilnem vetu na novi protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel v ponedeljek. S tem bo pospešil postopek uveljavitve zakona, ki prinaša za dodatnih 280 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic covida-19. Na dnevnem redu je tudi predlog odložilnega veta na novelo zakona o organiziranosti šolstva.

Predlog, da državni svet glasuje, ali bo od DZ zahteval ponovno odločanje o novem interventnem zakonu, je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Šumenjakom vložila z namenom pospešitve postopka njegove uveljavitve. Z enakim namenom vlada predlaga, da na zakon ni mogoče razpisati naknadnega zakonodajnega referenduma, zato je kmalu po seji državnega sveta pričakovati tudi sklic izredne seje DZ.

Komentarji: