Bolniki z rakom čakajo nedopusten mesec dni preveč

Primarno zdravljenje rakave bolezni zagotavlja zakon o pacientovih pravicah, a papirnate pravice so eno, v praksi pa je zaradi pomanjkanja drugače.
Fotografija: Slikanje z računalniškim tomografom (CT) je pred opreacijo prebavil nujno. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Slikanje z računalniškim tomografom (CT) je pred opreacijo prebavil nujno. FOTO: Špela Kuralt

Ljubljana – Bolniki z že diagnosticiranim rakom na prebavilih čakajo v UKC tudi do tri tedne na slikanje z računalniškim tomografom (CT), ki je potrebno pred operacijo. Operacija se tako odmakne za nedopusten mesec dni. Zdravniki gastroenterologi kličejo po vsej Sloveniji, da bi za bolnike iz UKC uredili slikanje prej. Preiskava s CT je ozko grlo, je dejal dr. Dimitrij Kuhelj, predstojnik Inštituta za radiologijo.

Na gastroenterološkem oddelku v UKC leži 19 bolnikov z rakom, ki čakajo samo na CT, je potrdil prof. dr. Borut Štabuc, predstojnik oddelka za gastroenterologijo, ko smo šli »po sledi« informacije, ki so nam jo sporočili sorodniki prizadetega bolnika. Rakavo bolezen odkrijejo bodisi z endoskopijo bodisi z ultrazvokom, nato pa je treba bolnike pred operacijo slikati z računalniškim tomografom (CT). Na sliki šele zdravnik natančno vidi, kje je tumor in v kakšni fazi je. Kot smo izvedeli, pridejo v UKC na vrsto za slikanje s CT le dva ali trije bolniki z rakom na prebavilih na dan, zato kličejo zdravniki gastroenterologi po vsej
Sloveniji, če bi jih lahko slikali kje drugje prej.

Papirnate pravice eno, resnične drugo

Primarno zdravljenje rakave bolezni, kamor sodi operacija, zagotavlja pacientom zakon o pacientovih pravicah, a papirnate pravice so eno, v praksi pa je zaradi pomanjkanja drugače. Kakih deset dni trajajo splošne preiskave in priprava bolnika, nato pa se operacija čakanja na CT nedopustno odmakne.

Rakavo bolezen odkrijejo bodisi z endoskopijo bodisi z ultrazvokom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Rakavo bolezen odkrijejo bodisi z endoskopijo bodisi z ultrazvokom. FOTO: Jure Eržen/Delo


»To je strašno velika težava. Imamo samo 72 postelj, ki jih zasedajo tudi bolniki, ki bi lahko bili operirani, a potrebujejo pred operacijo slikanje s CT,« je povedal Štabuc. Z ambulantimi bolniki vred, ki imajo prav tako že diagnosticiranega raka, a so še dovolj močni, da so lahko doma, jih čaka na CT pred operacijo te dni okoli 70. Svetujejo jim, naj si sami najdejo slikanje s CT kje drugje, da bodo prej na vrsti za operacijo. Štabuc meni, da bi bilo treba omogočiti radiologom v UKC, da delajo tudi ob sobotah in nedeljah.

Ozko grlo slikanja s CT

»Slikanje s CT je ozko grlo. Delamo, kolikor moremo. S tremi aparati napravimo toliko pregledov kot dunajska bolnišnica AKH s petimi. Ne moremo pomagati. Imamo dovolj kadra, a premalo aparatov. Napotnice pregledamo in jemljemo naprej nujne bolnike,« je povedal Dimitrij Kuhelj, predstojnik Inštituta za radiologijo, kjer imajo CT aparate. V vrsti za CT niso le gastroenterološki bolniki, pač pa tudi nevrološki, bolniki z rakom na skeletu in drugi, skupaj kar 80 bolnikov, ki ležijo v UKC in čakajo le na CT. Zraven tega pa čakajo še ambulantni bolniki. Ambulantni bolniki se mu ne zdijo velika težava, saj lahko gredo na slikanje s CT kamorkoli. Toda: »Drugje po državi bi lahko prišli bolniki na vrsto prej, a podpišejo, da so pripravljeni čakati dlje časa v UKC,« je povedal. Veliko si obeta od napovedi ministrstva za zdravje, da bo UKC dobil tri nove CT aparate. Kdaj bo razpis, nam z ministrstva (še) niso odgovorili.

Komentarji: