Boris Popovič zanikal oškodovanje koprske občine

Bivši župan Kopra je na predobravnavnem naroku zanikal nepravilnosti pri prodaji nekdanjih skladišč soli.
Fotografija: Boris Popovič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Boris Popovič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na Okrožnem sodišču v Kopru je danes potekal predobravnavni narok za prodajo nepremičnine Libertas, s katero je nekdanji koprski župan Boris Popovič domnevno oškodoval Mestno občino Koper. Popovič krivde ni priznal in je trdil, da ne razume obtožnice za dogajanje leta 2012, saj po njegovem do oškodovanja niti ni moglo priti.

Mestna občina Koper je namreč po osmih neuspelih dražbah družbi Grafist neposredno prodala nekdanja skladišča soli Libertas za 414.527 evrov. Nepremičnina je bila predvidoma prvotno ocenjena na okoli milijon evrov, po vsaki neuspeli dražbi pa se je njena cena spustila. Koprska občina je nepremičnino v letošnjem letu od Grafista ponovno odkupila po uveljavljeni predkupni pravici, zanjo pa plačala ravno toliko, za kolikor jo je prodala pred osmimi leti.

image_alt
Popovič še vedno v primežu sodišč


Popovič je zato prepričan, da do oškodovanja koprske občine sploh ni prišlo. Poudaril je, da mu ni jasno, kako bi lahko družbi Grafist omogočil pridobitev premoženjskih pravic v višini 69.000 evrov. »Ni mi jasno, kako je tožilstvo lahko izračunalo škodo, ki sploh ni nastala, saj je nepremičnina ponovno v rokah Mestne občine Koper,« je dejal Popovič.

Popovičeva odvetnica Katarina Mervič je opozarjala, da niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja. Skupaj s Popovičem sta zato sodišče pozvala, naj umakne obtožbo zoper njega in dva soobtožena. Predlagala je tudi izločitev dokazov; v primeru, da bi sodišče temu predlogu ugodilo, pa tudi izločitev sodnika Mateja Štrosa. Ob koncu predobravnavnega naroka sta pozvala tudi, da se zaradi zagotovitve nepristranskega sojenja iz postopka izloči celotno koprsko sodišče in se primer dodeli drugemu.

Koprsko tožilstvo Popoviču v obtožbi zaradi spornega nakupa nekdanjih skladišč soli Libertas očita zlorabo uradnega položaja, soobtoženima direktorju Grafista Branku Vidoviču pomoč pri zlorabi položaja ter nekdanji občinski predstojnici urada za nepremičnine na koprski občini Maji Šviligoj Cernaz nevestno delo v službi. Slednja sta na predobravnavnem naroku letošnjega oktobra krivdo za očitani kaznivi dejanji že zanikala.

Preberite še:

Komentarji: