Kljub napačno navedeni izobrazbi se bo predstavila kot kandidatka

Napačna stopnja izobrazbe navedena že na kandidatni listi, ki so jo oddali pri Gibanju Svoboda. V stranki odgovornost prevzeli nase.
Fotografija: Mateja Čalušić je poslanka Gibanja Svoboda, po izobrazbi pa diplomirana inženirka agronomije. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Mateja Čalušić je poslanka Gibanja Svoboda, po izobrazbi pa diplomirana inženirka agronomije. FOTO: Črt Piksi

Dvom o poslanki Gibanja Svobode Mateje Čalušić kot kandidatke za vodenje kmetijskega ministrstva pred člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vzbuja nova informacija o njeni izobrazbi. Napačna stopnja izobrazbe ni bila navedena le na spletni strani državnega zbora, pač pa tudi na kandidatni listi, kar so potrdili na Državni volilni komisiji (DVK).

Čalušićeva je sicer inženirka agronomije z diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje, a kot so sporočili z DVK je na predlogu kandidatne liste Gibanja Svoboda pri omenjeni kandidatki v rubriki »stopnja in naziv izobrazbe«navedena »VII. stopnja, univerzitetna dipl. inž. agronomije«, v rubriki »strokovni ali znanstveni naslov« pa »univerzitetna dipl. inž. agronomije«. 

Kot so pojasnili pri DVK, volilna komisija volilne enote pri preizkusu zakonitosti kandidatur ne preverja navedb kandidatov o pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu, saj za to nima pravne podlage. Stopnja izobrazbe namreč ni pogoj za kandidiranje na volitvah v državni zbor. Edina pogoja sta državljanstvo republike Slovenije in polnoletnost. DVK najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja javno objavi seznam potrjenih list kandidatov in seznam kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih.

Čalušićeva ali kdo drug pa DVK ni obvestil o napačno navedenem strokovnem nazivu na javno objavljenem seznamu potrjenih kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je kandidirala poslanka, so ob tem dodali.

Kot so nam sporočili iz Gibanja Svoboda, se bo kandidatka v sredo vseeno predstavila kot kandidatka za vodenje kmetijskega resorja, po njihovem tolmačenju pa se je zgodila administrativna napaka. Zanjo pa v celoti odgovornost prevzema »stranka«. Zatrdili so, da je tudi v vseh dokumentih, ki jih je stranki posredovala Čalušićeva, njena izobrazba pravilno navedena. 

»Mateja Čalušić se sama nikoli ni predstavljala z napačno izobrazbo,« so še sporočili z Gibanja Svoboda in s temi podprli svojo kandidatko za ministrico, ki je pred tem navedla že, da se ni napačno predstavljala. »Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Ne nazadnje je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je nastala ta neželena administrativna napaka,« so odziv Mateje Čalušić sporočili iz poslanske skupine Gibanja Svoboda.

Preberite še:

Komentarji: