Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Cepljenje maturantov je neupravičeno in nedopustno

To stališče so zdravniki iz Iniciative podrobneje argumentirali. Maturanti bodo prvi odmerek cepiva dobili v petek.
Za cepljenje v petek se je prijavilo okoli 2600 maturantov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Za cepljenje v petek se je prijavilo okoli 2600 maturantov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
21. 4. 2021 | 12:10
22. 4. 2021 | 11:04
6:56
V Inciativi slovenskih zdravnikov so se oglasili v zvezi z najnovejšo strategijo cepljenja, kjer so na prednostno listo cepljenja proti sars-cov-2 uvrstili maturante. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič je pojasnila, da je predlog podala državna komisija za splošno maturo kot odgovor v skrbi za duševno zdravje mladih. Člani posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) se s tem niso strinjali, češ da ne gre za skupino s povečanim tveganjem za hud potek bolezni covid-19.

V Iniciativi slovenskih zdravnikov so sporočili, da se strinjajo z utemeljitvijo posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in jih v njihovi odločitvi podpirajo. Nesmiselnost cepljenja maturantov so tudi strokovno utemeljili:

1. CDC (ameriški center za nadzor bolezni) je februarja 2021 navedel, da v populaciji otrok, starih od 0–19 let, okužbo z virusom sars-cov-2 preživi 99,997 odstotka otrok.

2. Profesor Bojana Beović je na predavanju aprila 2021 v seriji predavanj o covidu-19 navedla podatek s tiskovne konference MHRA (The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) v Veliki Britaniji, da je pri mlajših od 29 let tveganje za resne stranske učinke po cepljenju s cepivom AstreZeneca večje od tveganja za hud potek bolezni, v razmerju 1,1 : 0,8.

V zvezi s tem je Beovićeva v odzivu na zapis pod to točko za Delo podala naslednje sporočilo: Slovenija je glede na izpostavljenost posameznikov tveganju, da zbolijo za covidom nekje med srednjim in visokim tveganjem. Če ima cepivo stalno tveganje za neželene učinke, se tveganje za covid spreminja. Če imamo trenutno v državi 12.000 dokazano aktivno okuženih in lahko to število pomnožimo s tri do štiri, da dobimo dejansko število okuženih (tudi neodkrite), potem je v državi aktivno okuženih cca. 1,5 do dva odstotka ljudi, torej je možnost, da takega srečate in zbolite, kar velika, to pa je treba dati v kontekst tveganja cepiv.

Pri nizkem tveganju izpostavljenosti okuženim je pri mlajših od 29 let tveganje za resne stranske učinke po cepljenju s cepivom AstreZeneca večje od tveganja za hud potek bolezni v razmerju 1,1 : 0,8.

Pri srednjem tveganju je pri mlajših od 29 let tveganje za resne stranske učinke po cepljenju s cepivom AstreZeneca manjše od tveganja za hud potek bolezni v razmerju 1,1 : 2,2.

Pri visokem tveganju je pri mlajših od 29 let tveganje za resne stranske učinke po cepljenju s cepivom AstreZeneca manjše od tveganja za hud potek bolezni v razmerju 1,1 : 6,9

3. Zaščita po cepljenju s cepivom vaxzevria AstreZenece naj bi se začela tri tedne po prvem odmerku, v celoti pa šele 15 dni po drugem odmerku, ki sledi prvemu po devetih do 12 tednih. Maturantje začnejo maturo 4. maja, kar bo šele 11 dni po prvem odmerku. V tem času bodo lahko zaradi cepiva celo bolj dovzetni za kakršnokoli okužbo.

4. Cepljenje bo potekalo 11 dni pred začetkom mature. Predmaturitetno obdobje je za maturante zelo stresno, kar vpliva tudi na njihov imunski sistem, ki bi bil ob izpostavitvi cepljenju še dodatno obremenjen. Pri cepivu vaxzevria se lahko pojavijo kratkoročni neželeni učinki, ki (lahko) negativno vplivajo na počutje maturantov ravno v času najintenzivnejših priprav na maturo.

5. Dijaki, ki so mlajši od 18 let, so predvideni za cepljenje z mRNA cepivom comirnaty podjetja Pfizer/Biontech. Drugi odmerek omenjenega cepiva se prejme predvidoma 21 dni po prvem odmerku; cepljenje z njim bi tako potekalo v času opravljanja mature. Ob tem, da se pri cepivu comirnaty lahko različno pogosto pojavijo kratkoročni neželeni učinki, je velika verjetnost, da bo to negativno vplivalo na počutje maturantov ravno v času najintenzivnejših priprav in opravljanja mature.

image_alt
Maturanti niso navdušeni nad cepljenjem


6. Dolgoročni učinki cepiv zaradi kratkotrajne uporabe, pomanjkljivih in nedokončanih študij še niso znani.

7. Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji projekciji širjenja bolezni covid-19 na dan 19. april 2021 navaja: »Epidemija še naprej upada. Ocenjeno reprodukcijsko število Ro je približno 0,9.« Glede na to je tudi verjetnost okužbe med maturanti manjša in upada.

8. Vprašanje je, kako bi s cepljenjem pozitivno vplivali na duševno zdravje maturantov. Verjamemo, da so njihove stiske prisotne predvsem zaradi pomanjkanja priprav na maturo in okrnjenih socialnih stikov, in ne zaradi strahu pred (zanje) večinoma nenevarno boleznijo.

Ob zapisanem v Iniciativi menijo, da je cepljenje maturantov iz strokovnega in epidemiološkega stališča v tem trenutku neupravičeno in nedopustno. »Maturante, ki bi se kljub temu odločili za cepljenje, pa je nujno objektivno seznaniti z vsemi dokazanimi ali potencialnimi stranskimi učinki cepiva, ki bi ga morebiti prejeli,« so zapisali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine