Cerar in Janković govorila o sodelovanju

Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar verjame, da lahko SMC tudi po volitvah odigra vodilno vlogo.
Fotografija: Miro Cerar in Zoran Janković sta se v zadnjem času večkrat srečala. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar in Zoran Janković sta se v zadnjem času večkrat srečala. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Predsednik SMC se zaveda , da bo tudi prihodnja vlada koalicijska, zato je po njegovem mnenju prav, da tekmeci zdaj proučujejo drug drugega. O morebitnem sodelovanju je že govoril tudi s predsednikom PS Zoranom Jankovićem.

SMC na volitve odhaja s samostojno listo, na kateri je 50 kandidatov in 37 kandidatk. Stranka vztraja pri čim večji izenačenosti kandidatur po spolu, je Cerar dejal v izjavi za medije dan po tem, ko so v stranki potrdili kandidatno listo. Po njegovih besedah so na njej poleg večine njihovih poslancev tudi aktivni člani iz lokalnih odborov in tudi drugi člani, ki so se doslej odlikovali z delom v korist Slovenije.

Ocenil je, da so mandat do novih volitev pripeljali uspešno, Slovenijo potegnili iz krize in jo premaknili na pot uspešnega razvoja, zato verjamejo, da je smiselno, da se podajo na volitve ter dajo volivcem »možnost, da ponovno odločijo o tem, ali bo tudi SMC ponovno igrala odločilno vlogo v naši slovenski prihodnosti«. »Mi smo pripravljeni in verjamemo, da lahko v tem procesu ponovno odigramo vodilno vlogo,« je dejal.

SMC in PS sta si ideološko blizu

Hkrati je pojasnil, da sta se z ljubljanskim županom Jankovićem, ki vstopa v volilno tekmo dokončno še ni potrdil, v zadnjem času nekajkrat srečala in da je beseda nanesla tudi na morebitno sodelovanje. Na zadnjem srečanju sta po Cerarjevih besedah ugotovila, da sta si stranki SMC in PS ideološko blizu, kajti obe sta tudi članici evropskega združenja Alde. »Vendar pa zaenkrat o kakšni odločitvi, da bi se tesneje povezali, seveda še ni bilo govora,« je dejal Cerar.

Na vprašanje, kakšno sodelovanje je sploh v igri, je odgovoril, da se kot socialna, liberalna in povezovalna stranka zavedajo, da bo prihodnja vlada prav tako koalicijska in da je pomembno, kdo bo v njej sodeloval, zato je prav, da tekmeci zdaj proučujejo drug drugega.

Razume, da sta prizadeta

Glede nekaterih izstopov iz stranke v zadnjem času je dejal, da se pogosto dogaja, da je nekdo prizadet in se potem odzove nekoliko pretirano. Tako je po njegovih besedah Branko Zorman izstopil zaradi tega, ker ni bil uvrščen na listo, Bojan Krajnc pa, ker ni bil zadovoljen z volilnim okrajem, v katerega je bil na listi uvrščen. Cerar razume, da sta zaradi tega »na nek način prizadeta«, zavrača pa obtožbe in očitke, tudi o netransparentnem financiranju stranke.

Zavrnil je tudi očitke o grožnjah poslancem, če bodo podprli novelo zakona o igrah na srečo. Dejal pa je, da je poslancem pred glasovanjem med drugim pojasnil, da gre za kompleksno in dolgoročno zadevo, kjer so v igri različni interesi, zato jim je predlagal, da razmislijo o tem, da morda to odločitev prepustijo naslednji vladi, ki bo lahko sprejela pravo odločitev. Zatrdil je tudi, da nanj v zvezi s tem ni nihče pritiskal.

Komentarji: