Škofje pozdravili odločitev vlade o odpiranju cerkev

Vlada je nekoliko omilila določene ukrepe za zajezitev bolezni covid-19. Med drugim se znova odpirajo verske ustanove.
Fotografija: Frančiškanska cerkev v Ljubljani. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Frančiškanska cerkev v Ljubljani. FOTO: Matej Družnik/Delo

Medtem ko šole in številne gospodarske dejavnosti ostajajo zaprte, vrata znova odpirajo cerkve. Vlada je namreč sprejela odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji.

»Z odlokom se ureja začasna omejitev kolektivnega uresničevanja verske svobode na primerljiv način, kot so začasno omejene dejavnosti trgovin oziroma knjižnic, to je ob upoštevanju zdravstvenih oziroma varnostnih omejitev,« so sporočili z ministrstva za kulturo. Odlok začne veljati v soboto.

Verske skupnosti morajo po odloku zagotoviti minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov, so poudarili.

image_alt
Minister: Teste v DSO smo uvedli takoj, ko je bila »stroka enotna«


Število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, ki lahko sedijo skupaj. Osebe morajo ohranjati razdaljo 1,5 metra, razen če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, se število oseb omeji na enega verskega uslužbenca in udeleženca oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva.
 

V soboto začetek maš, poziv k doslednemu spoštovanju ukrepov


Slovenski škofje so pozdravili odločitev vlade. Z njo bo ta vernikom zagotovila pravico do javnega bogoslužja, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference. 

Ob tem se zavedajo zahtevnih epidemioloških razmer, v katerih je naša država. Glede na to bodo predvidoma v petek popoldne objavili posebna navodila za duhovnike in vernike, ob njihovem upoštevanju se bodo lahko v soboto že začele svete maše. Navodila bodo v petek popoldne dosegljiva na spletni strani katoliške cerkve. Škofje tudi pozivajo vse duhovnike in vernike, da pri verskih obredih dosledno spoštujejo vse ukrepe za zaščito zdravja.

Preberite še:

Komentarji: