Ceste znova polne pločevine in zastojev

Konec tedna lahko pričakujemo zgoščen promet na slovenskih cestah.
Fotografija: Zastoji so poleti stalnica. Na pot se primerno pripravite! FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Zastoji so poleti stalnica. Na pot se primerno pripravite! FOTO: Jure Eržen

Začetek počitnic v sosednjih deželah je razlog, da lahko konec tedna na slovenskih cestah pričakujemo daljše kolone vozil. Po podatkih Prometno-informacijskega centra se je gneča na nekaterih avtocestah in mejnih prehod začela že zgodaj popoldne.

Daljša čakalna doba je bila že čez dan na mejnem prehodu Gruškovje, kjer so vozniki osebnih vozil na obeh straneh prehoda čakali eno uro. Na mejnem prehodu Metlika so vozniki na izstop čakali 40 minut, na mejnem prehodu Dobovec pa 30 minut, enako tudi tovornjaki.

Trenutno ni daljšega čakanja na mejnih prehodih, so sporočili iz Prometno-informacijskega centra.

Zaradi prometne nesreče je bil pozno popoldne za nameček oviran promet na primorski avtocesti med Vrhniko in Brezovico, v smeri proti Ljubljani. Nastal je tri kilometre dolg zastoj.

V soboto bodo ceste preobremenjene že od jutranjih ur, predvsem v smeri proti Hrvaški, zato vsem, ki se boste odpravili na morje, svetujemo, da se od doma odpravite pravočasno ter ustrezno pripravljeni. Poleg tega se v predelih Avstrije, Nemčije, Nizozemske ter Češke pričnejo poletne počitnice, zato je moč pričakovati zgoščen promet tudi iz teh smeri. V nedeljo lahko tako zopet pričakujete zgostitve na cesti, vendar tokrat v smeri iz turističnih krajev proti urbanim središčem.


Obremenjen promet zaradi dela na cesti


Zaradi odstranjevanja cestninske postaje bo na primorski cesti predvidoma od sobote do ponedeljka, 16. julija, zaprt priključek Unec v obe smeri. Obvoz bo možen prek Postojne in Logatca. Na AMZS prav tako sporočajo, da bo predvidoma do četrtka 19. julija na štajerski avtocesti med Arjo vasjo in Celjem proti Mariboru promet potekal po dveh zoženih pasovih. Spremenjen in zgoščen bo tudi promet na uvozu Celje-zahod in pri počivališču Lopata.


Splošna omejitev tovornih vozil


V času poletne turistične sezone začne ob vikendih in praznikih veljati tudi omejitev prometa tovornih vozil, katerih masa presega 7,5 ton. Na primorskih cestah lahko tako ob sobotah vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 ton vozijo med 6. in 16. uro, drugje po Sloveniji pa med 8. in 13. uro. Ob nedeljah in praznikih lahko vozijo med 8. in 21. uro ter na primorskih cestah med 8. in 22. uro.

Komentarji: