Črnomelj: škode za 18 milijonov evrov!

Ujma: 6,5 milijona evrov škode samo v gospodarstvu
Fotografija: debeli slovenci
Odpri galerijo
debeli slovenci

Črnomelj – Na včerajšnji izredni seji sveta občine Črnomelj, kjer so se svetniki seznanili z razmerami po petkovi katastrofalni toči, so znane tudi prve celovite, a še vedno grobe ocene katastrofe, kjer so upoštevali škodo na javnih ustanovah, kmetijskih površinah in v gospodarstvu. Te ocene skorajda za enkrat presegajo dosedanje ocene, saj se je številka povzpela na 18 milijonov evrov.

Še v poznih popoldanskih urah so zbrali podatke o škodi v podjetjih, kjer je toča povzročila za 6,5 milijona evrov. "Komisije, ki so ocenjevale škodo na kmetijskih površinah in nasadih, so - spet po grobih ocenah - ugotovile, da je zaradi toče nastalo za 328.000 evrov škode," pravi črnomaljska županja Mojca Čemas Stepanović.

Včeraj je 160 belokranjskih prostovoljnih gasilcev še naprej s plastičnimi folijami - skupno so je porabili 30 ton - prekrivalo strehe objektov, ki jih je uničila petkova uničujoča toča. Danes pričakujejo, da bodo pokriti vsi in jih bo, po ocenah, nekaj manj kot tisoč, od zasebnih hiš do podjetij.

Za pomoč ljudem, ki potrebujejo strešnike ali finančno pomoč, so na občini Črnomelj ustanovili komisijo iz predstavnikov Rdečega križa, Karitasa, občine, centra za socialno delo in civilne zaščite. »Ljudje, ki potrebujejo pomoč ali bi radi pomagali, lahko pokličejo na telefonsko številko 07 306 11 34 ali pišejo na elektronski naslov sanja.hadjur@crnomelj.si,« pravi županja, ki računa, da bodo svetniki na junijski seji sprejeli rebalans proračuna, s katerim bodo zagotovili del denarja za obnovo javnih objektov.

»V okviru razpoložljivih možnosti bomo takrat zagotovili tudi denar za pomoč ljudem pri sanaciji škode,« pravi Mojca Čemas Stepanović. Občina je na ministrstvo za šolstvo že poslala vlogo za dodatna intervencijska sredstva za obnovo dveh najbolj poškodovanih javnih objektov: starega dela OŠ Loka Črnomelj in vrtca Čardak. Računajo pa tudi na vlado, ki bo o pomoči po tej hudi naravni katastrofi odločala na četrtkovi seji.
 

Komentarji: