Inštitut Jožef Štefan: Do pomladi okuženi bolj ali manj vsi necepljeni

Beta različico (južnoafriška) so doslej potrdili pri šestih osebah, prav tako pri šestih osebah gama (brazilska) različico.
Fotografija: Delta različica je izjemno kužna. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Delta različica je izjemno kužna. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 2058 testov PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 318 okužb, kar je največ po 1. juniju, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Delež pozitivnih testov je znašal 15,5 odstotkov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 198, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 107. Delež pozitivnih testov je bil tako za 8,5 odstotne točke višji kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je povečalo za 13, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa za sedem.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 2314 aktivnih okužb, kar je 139 več kot dan prej. V ponedeljek so opravili tudi 28.505 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Z novim koronavirusom se je letos do 12. avgusta sicer okužilo 135.420 ljudi, ki niso bili cepljeni.

Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sledenja različicam novega koronavirusa kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 1264 primerov različice delta. V zadnjem obdobju, od 1. do 8. avgusta, so potrdili 403 primere, kar predstavlja 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev. V zadnjem obdobju po potrjenih primerih različice delta izstopajo tri statistične regije. V Podravju so v zadnjem obdobju potrdili 99 različic delta, 72 v obalnokraški regiji, 60 v savinjski regiji.
Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v NLZOH pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, naj to storijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.


Pri šestih osebah odkrili beta različico


V NLZOH so med 11.007 vzorci iz letošnjega leta zaznali 67 različic novega koronavirusa. Alfa različico (angleška) so doslej zaznali v 5099 vzorcih, od tega v zadnji seriji sekvenciranja v NLZOH poročajo o treh primerih. V zadnji seriji sekvenciranja so potrdili še en primer različice C.36.3, do zdaj so tako potrdil 11 primerov te različice.

Beta različico (južnoafriška) so doslej potrdili pri šestih osebah, prav tako pri šestih osebah gama (brazilska) različico. V obdobju od 1. do 8. avgusta beta in gama različic niso potrdili. Eta različico (nigerijska) so doslej potrdili pri 25 osebah iz petih različnih regij, največ iz gorenjske regije. V zadnji seriji sekvenciranja primerov eta različice niso potrdili.

Z novim koronavirusom se je letos do 12. avgusta sicer okužilo 135.420 ljudi, ki niso bili cepljeni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Z novim koronavirusom se je letos do 12. avgusta sicer okužilo 135.420 ljudi, ki niso bili cepljeni. FOTO: Leon Vidic/Delo


Svetovalna skupina s predlogom za ustrezne prezračevalne sisteme


Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje za novo šolsko leto predlaga upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja, ministrstvu za izobraževanje pa predlagajo, naj zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sisteme, je razvidno iz zapisnika svetovalne skupine, ki ga je pridobila STA.

Svetovalna skupina za covid-19 je ministrstvu za zdravje predlagala, naj pripravi tehnične smernice in prioritete glede ustreznosti klimatskih naprav in tako z navodili kot priporočili glede prezračevanja seznani ustrezne resorje. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer prejšnji teden, dan po tem, ko je omenjeno sklenila svetovalna skupina za covid-19, v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija dejala, da je stališče strokovne skupine, da je za šolski in vrtčevski prostor ključno zdravo naravno prezračevanje. Če pa so potrebe na ravni vrtca, šole, drugačne, se lahko ravnatelji ustanov odločajo tudi v tej smeri.

Na ministrstvu za izobraževanje niso odgovorili na vprašanje STA, ali je ministrica seznanjena s stališčem svetovalne skupine za covid-19, naj izobraževalno ministrstvo zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sisteme.

Pouk naj bi se začel 1. septembra. FOTO: Uroš Hočevar
Pouk naj bi se začel 1. septembra. FOTO: Uroš Hočevar

 

IJS: Do pomladi bodo pkuženi skoraj vsi necepljeni


Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno glede na podatke o okuženih z novim koronavirusom v oranžni fazi, v rdečo pa bo predvidoma prešla konec avgusta. »Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah,« napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS).

»Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni,« so izpostavili v današnjem poročilu in ob tem ponovno pozvali k cepljenju proti covidu-19.

Epidemija v Sloveniji narašča s podvojitvenim časom približno 18 dni. »Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotki,« poudarjajo na IJS.

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,50, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa na približno 1,25. Pred enim letom je slednje znašalo 0,92. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 204.

Pred tednom dni so vstop Slovenije v rdečo fazo napovedali za začetek septembra. Epidemija je takrat naraščala s podvojitvenim časom približno 20 dni.

Preberite še:

Komentarji: