Delo in plebiscit

V sredo, 23. decembra, bo Delu priložena posebna 16-stranska priloga, ki smo jo posvetili 30. obletnici plebiscita.
Fotografija: Triglav in Julijske alpe. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Triglav in Julijske alpe. FOTO: Roman Šipić

Plebiscit za samostojnost države Slovenije je zagotovo eden najbolj prelomnih trenutkov v vsej zgodovini Slovenije. V Delovi posebni prilogi se bomo plebiscita spomnili z vrsto člankov in pogovorov, ki naj bi vam približali tisti čas in se tudi spraševali, kaj se je v Sloveniji spremenilo od takrat. 

Spomenka Hribar piše prav o tem, ali se zgodovina ponavlja, medtem ko Erik Modic, nekdanji tajnik Jožeta Pučnika, govori o svojem odnosu z enim od tvorcev samostojne Slovenije. Jožef Školč nam je razkril, kako je pravzaprav na televiziji prišlo do poenotenja slovenskih strank pri sprejemanju zakona o plebiscitu. Vika Potočnik se spominja sprememb iz osemdesetih let, Bratko Bibič piše o novih družbenih gibanjih, alternativni kulturi in začetku demokratizacijskih postopkov v takratni Sloveniji. Bogomir Kovač pojasnjuje gospodarske razmere, Tone Vogrinec in Peter Vilfan pa razlagata svoje poglede na čas, ki bo vsem ostal v spominu.
 

Pot do plebiscita


Plebiscit za samostojnost države Slovenije je bil izveden v nedeljo, 23. decembra 1990, in se ga je udeležilo 93,2 % volilnih upravičencev, med katerimi je ZA samostojno in neodvisno državo Slovenijo glasovalo 88,2 % vseh volivcev oz. 95 % tistih, ki so se udeležili plebiscita. Rezultat je sprožil med Slovenci veliko navdušenje. S tem aktom narodne samoodločbe je bil postavljen
temelj za poznejšo državno osamosvojitev Slovenije.

Pot do plebiscita in potem razglasitve samostojne države je bila izjemno dinamična, polna neznank in negotovosti, kar se je odražalo tudi v tedanjem političnem dogajanju v Sloveniji. Odločitev za plebiscit je bila po eni strani posledica razmer, ki so vladale v tedanji Jugoslaviji, zaradi česar Sloveniji niti ni preostalo nič drugega, kot da izbere samostojno pot, po drugi strani pa je že ves čas burnih osemdesetih let, v času tako imenovane demokratizacije tedanje Slovenije, globoko pod tlemi vseh takratnih družbenih in političnih gibanj tlela želja po samostojni državi, ko so se prebivalci Slovenije odločali o samostojni in neodvisni Sloveniji.
 


 

Komentarji: